Els hotelers gironins estan convençuts que l'atemptat del dia 17 a Barcelona perjudicarà el turisme, tant a aquella ciutat com a la resta de zones turístiques catalanes. De fet, ja hi ha hagut anul·lacions, però es preveu que les conseqüències es notin sobretot l'any vinent. Antoni Escudero, president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, no es mossega la llengua -mai ho fa- i critica que per un excés de confiança els polítics pensessin que Catalunya estava lliure del perill i no es prenguessin mesures que podien haver evitat l'atac. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona no es mostra tan pessimista, però reconeix que caldrà treballar per intentar que l'acció criminal perjudiqui el menys possible el turisme. Càmpings i apartaments reconeixen que hi ha hagut algunes cancel·lacions, però que han sigut mínimes i inevitables davant un fet d'aquestes característiques, i que caldrà veure de quina manera influeix en l'any vinent.

Com és habitual, el més taxatiu en les seves declaracions va ser el president dels hotelers, Antoni Escudero, assegurant que, malgrat que diguin el contrari, «la gent té por». «Divendres, dissabte i diumenge es van formar moltes retencions de turistes europeus que marxaven direcció a França, aquells tres dies en algunes zones es va treballar poc pel que fa a restauració i comerços», explica l'hoteler.

Pel que fa a les conseqüències, creu que es començaran a notar aquest setembre vinent, quan «potser visitants que volien venir a Catalunya no ho faran per por». Això, de tota manera, no serà res comparat amb el que ens espera: «notarem més les conseqüències de cara l'any vinent, per exemple l'ocupació de París arran dels atemptats va baixar molt, tot i que aquest estiu després d'un any , es comença a notar un increment». Amb París a la ment, Escudero augura que «és probable que la ciutat de Barcelona i resta de Catalunya tinguem un període de davallada i que després torni a remuntar, almenys així ho esperem».

De tota manera, Escudero no estalvia crítiques a les administracions, que acusa d'excès de confiança i, com a conseqüència, de no haver pres mesures preventives.

Massa confiats

«Hi ha atemptats en altres llocs i la societat i les administracions tendim a pensar que aquí no ens passarà, i a obviar prendre mesures que poden arribar a reduir les possibilitats de massacres com la de Barcelona». «Si la ciutat hagués pres mesures com s'han esmentat en alguns mitjans de comunicació, alguna cosa s'hauria evitat, però tendim a ser benèvols i confiats i això ens porta a vegades a no ser preventius, esperem que a partir d'ara ho siguem», acusa Escudero. «Això no treu que qui està a darrere d'aquestes barbàries són persones que no tenen cap escrúpol i que troben la forma de fer mal, tan si som preventius com si no», afegeix.

El vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, a més d'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, no es mostra tan segur dels perjudicis de l'atemptat, no obstant manifesta: «Una cosa és òbvia: no ens beneficia». Dulsat opina que ara cal treballar «per intentar minimitzar els efectes». De tota manera, a parer seu «la gent sap que el turisme és global i que avui en dia difícilment pot existir el risc zero».

En opinió del representant del Patronat, un atemptat com el de Barcelona es pot superar turísticament amb treball, però el risc seria que n'hi hagués un altre a Catalunya mateix: «això ja seria molt perjudicial».

Per això, Dulsat destaca que tots els alcaldes fan el que poden dinsde les seves competències per minimitzar riscos (posar pilones, etc). «Hem de ser capaços de transmetre als turistes que la Costa Brava és una destinació segura».

Pel que fa a les associacions de càmpings i d'apartaments de les comarques de Girona, admeten que hi ha hagut alguna anul·lació però estan a l'expectativa per veure què passa amb les reserves de setembre i de quina manera tot plegat influeix en la temporada de l'any vinent.

Els experts discrepen entre ells

«De la seva banda, l'Associació Europea de Turoperadors (ETOA) preveu un impacte limitat dels atacs terroristes a Catalunya sobre l'arribada de visitants a Espanya, segons expressava divendres a diversos mitjans el president de l'associació, Tom Jenkins. «No anticipem gaires cancel·lacions immediates. Aquests incidents cada vegada són menys infreqüents i la gent comprèn cada vegada més que poden ocórrer en qualsevol lloc del planeta», va assenyalar Jenkins.

Això no obstant, d'altres experts asseguren que l'impacte dels atemptats sobre, per exemple, les borses, és efímer, però sol traduir-se en un descens de turistes a curt i mitjà termini.

«Som conscients que entrar en aquesta lamentable i terrible llista és un cop de mall», declarava i admetia Jordi Clos, president del Gremi d'Hotels de Barcelona. «Evidentment, en el futur, hi haurà una reacció de caiguda de reserves, segur», va afirmar a El País. D'antuvi, Clos té ja constància de cancel·lacions, sobretot de gent que és a prop, «a Regne Unit o França, que tenia previst venir a Barcelona aquest cap de setmana». En un futur, considera «molt difícil» fer una estimació de l'impacte que puguin tenir els atemptats, encara que està convençut que serà menor que a París.

Discrepen d'aquest mal auguri les agències de viatges. Rafael Gallego, president de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatge, expressava en una nota el seu convenciment que «el nombre de visitants no es veurà afectat pel succeït a curt termini» a Barcelona. Sosté que la majoria de turistes que visiten la ciutat són europeus, «que desgraciadament ja coneixen la situació i els riscos de desplaçar-se lluny de les seves ciutats».

Caldrà doncs estar mot amatents a les xifres d'aquest setembre, que poden ser un indicatiu de la tendència dels propers mesos i de l'any vinent. Tant a Barcelona coma a la resta de Catalunya. Que ja és sabut que, turísticament, quan Barcelona esternuda, tot Catalunya es constipa.