El sindicat agrícola Unió de Pagesos Segons el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), l'any passat es van recollir 7.069 tones de raïm i el sindicat agrícola creu que aquest any se'n recolliran al voltant d'unes 8.836 tones. Unió de Pagesos, però, alerta que hi haurà una davallada de producció de raïm del 29% a Catalunya. El motiu d'aquesta baixada és la sequera dels darrers tres anys i les altes temperatures dels mesos de maig i juny que han afectat especialment a les comarques del Camp de Tarragona, l'Alt i el Baix Penedès. UP estima que la producció de raïm disminuirà un 30% a la província de Tarragona (fins a les 118.750 tones), que l'any passat va produir 182.693 tones i és la província que més produeix de tot Catalunya. A Lleida també hi ha hagut una gran afectació i es preveu una davallada del 35% de la producció que el 2016 va arribar a ser de 40.439 tones.

El sindicat alerta d'uns «preus baixos en origen» i semblants als del final de la temporada anterior. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que en les darreres campanyes els viticultors han hagut d'assumir reduccions del preu del raïm, quan segons UP, «les collites han estat suficients». Per aquest motiu ara el sindicat considera que les empreses que compren raïm i vi «haurien d'assumir una pujada de preu equiparable a la falta de producte del mercat».

La sequera

El sindicat agrícola destaca la sequera continuada dels darrers tres anys com una de les causes d'escassetat de producció d'aquesta campanya. A més a més, les temperatures elevades del mes d'agost han afegit estrès hídric a moltes vinyes, un fet que es tradueix en una disminució de la mida i del pes del raïm. Tot i així, el sindicat insisteix que la producció d'aquest any serà menys copiosa «però de molta qualitat». El meteoròleg gironí i col·laborador del Diari de Girona, Gerard Taulé, assegurava que la sequera i la calor «han avançat la verema un mes», segons Taulé, aquest fet segurament provocarà una disminució significativa de la producció. La presidenta del Consell Regulador de la Denominació d'Origen, Mariona Rendé, va dir que la verema d'enguany és «molt sana i sense cap malaltia que hagi afectat les vinyes o el raïm». La campanya de la verema s'ha avançat i en algunes zones de Catalunya, com per exemple L'Espluga de Francolí, on han començat a recollir les primeres varietats de chardonnay, i continuaran amb l'ull de llebre, la garnatxa blanca i el macabeu.

El Departament d'Agricultura va valorar la producció definitiva de la campanya anterior en 401.509 tones, per sota la mitjana de les cinc darreres campanyes, que se situa en 433.278 tones. D'altra banda, el sindicat agrícola assegurava que els preus que ja han començat a anunciar les principals empreses compradores de raïm i de vi catalanes se situen en el mateix nivell que els preus a final de la campanya anterior. UP denuncia que els preus anunciats «no corresponen» a «l'evident manca de producte» del mercat. Finalment, el sindicat recorda que la davallada de la producció d'enguany ha estat generalitzada a la major part dels països europeus com França i Itàlia per les gelades de finals de maig, i també a les zones productores del nord de l'Estat espanyol. Per aquest motiu el sindicat agrícola demana a les empreses compradores que «siguin coherents» i que apliquin les mateixes normes d'oferta i demanda que apliquen quan el mercat es troba abastit. Asseguren que d'aquesta manera la pagesia «podrà veure recompensada» aquesta davallada de la producció.

Institut Català de la Vinya

L'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) reconeix el segell de qualitat de denominació d'origen a 10 zones que produeixen més de 180 milions d'ampolles de vi i més de 200 milions d'ampolles de cava, aquestes són: Alella, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta. El vi i el cava representen el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana.