Falta just un mes per a l'1 d'octubre, data que el govern català ha reservat per celebrar el referèndum independentista, encara per convocar. I malgrat que l'hipotètic inici de campanya hauria de començar en 15 dies, partits i entitats sobiranistes ja celebren actes per defensar el «Sí» amb música, mítings i discursos encesos i emotius. Potser perquè, com va augurar ahir el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, en un acte a l'Espai Jove de Girona, s'acosten uns mesos que seran «vertiginosos».

El missatge comú que també van llançar la diputada Teresa Jordà, el diputat Joan Olòriz, el senador Quim Ayats i la portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona, Maria Mercè Roca, va ser l'absolut convenciment que l'1-O es votarà però van apel·lar a la ciutadania a anar plegats amb la mirada posada en el tipus de República que es vol. Per exemple, «construirem una democràcia de qualitat, participativa i sense corrupció i sense estar supeditada als poders financers», va afirmar Tardà. El diputat va basar la República en tres idees, la igualtat, repartiment de la riquesa i la fraternitat. En cas contrari, aconseguir la República «no valdria la pena».

Després de recordar que «la història ha agafat velocitat», cosa que la seva generació no arribava a imaginar, «ara ho tenim a tocar». «La meva generació ens hem tret 25 anys de sobre, com no voleu que estiguem il·lusionats», va ironitzar, animant a anar a votar i mostrant-se convençut que «anirà bé». Finalment, després de demanar suport cap al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueres, i el Govern, va avisar que l'Estat actuarà d'una manera o una altra. Així, va deixar clar que potser tocarà sortir al carrer moltes vegades, en manifestacions com la de la Diada, però «també haurem d'estar a la barricada», va dir, «metafòricament» parlant. «A les verdes i a les madures», va insistir, «tot depèn de nosaltres».

Abans de Tardà havia parlat Jordà, qui va destacar que «estem a 30 dies de poder decidir el futur polític que volem per al nostre país» i «no fallarem». De fet, va destacar que, ja des de l'any 31, «l'Estat ens maltracta» i «no ens és amic» i, si s'ha arribat fins aquí, no ha estat només pels «nostres mèrits», sinó també pels seus «desmèrits». «Ha arribat un moment que el TC [Tribunal Constitucional] ens entra per una orella i ens surt per l'altra», va emfatitzar. «Diguin el que diguin tenim un mandat democràtic i votarem» l'1-O.

Per la seva part, Olòriz va destacar que tenen el «compromís, la fortalesa i la il·lusió» i «no hi ha qui pugui contra la veu de la gent». «Aconseguirem un gran objectiu, fer-nos escoltar» i «després de l'1 d'octubre arribarà el nostre millor moment», va reblar el diputat.

El senador Ayats va afegir que «no sobra ningú i fa falta tothom». «Ens mobilitzarem tantes vegades com faci falta», va dir considerant «que ha arribat el moment» de dir prou. «Ja ens ho farem nosaltres mateixos. I ho farem bé, molt bé». Finalment, Roca va fer un discurs municipalista, destacant el seu paper «cabdal» i assegurant que «les bondats de la República es faran als pobles i les ciutats» amb «lleis útils per a tothom».