Un estudi mostra sobre la sinistralitat viària situa la província de Girona en el tercer lloc d'Espanya pel que fa a la ràtio més alta de morts per accident de trànsit de l'any passat, amb 1,39 víctimes per cada sinistre viari. Es tracta d'una dada que s'obté després d'analitzar els morts i el nombre d'accidents que van tenir lloc a Espanya durant el 2016 i la seva distribució geogràfica.

Segons l'informe «Estamos Seguros», iniciativa impulsada per Unespa (Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores), a tot Espanya durant l'any passat hi va haver 1.112 morts en 895 sinistres viaris. Amb aquesta anàlisi s'extreu que Girona es troba al tercer lloc però qui encapçala el rànquing i és la província amb una relació de morts per accident més alta és la província de Salamanca, amb 1,45 morts per accident, i en el segon lloc hi ha València, amb una ràtio d'1,41. La mitjana d'Espanya se situa en 1,32 i, per tant, aquestes províncies la superen de llarg.

Quant a les zones de l'Estat amb un nombre més baix de finats per accident de trànsit, cal destacar que hi ha un quíntuple empat entre Lleó, Lugo, Osca, Zamora i Terol. En totes elles hi va haver una mitjana d'1,16 morts per succés a la carretera.

Aquest estudi s'ha basat en dades de 2016 i s'ha anomenat «Tocats per la mala sort». En ell s'analitza no només el nombre de fets sinó també tots aquells aspectes que s'utilitzen en el barem d'indemnitzacions quan es produeix un sinistre viari i que permet taxar a les asseguradores la reparació econòmica del dany corporal en els accidents. Aquest informe permet, per tant, mostrar una imatge del volum de víctimes que va generar el trànsit rodat durant l'any passat. A tot Espanya, hi va haver 347.317 víctimes -si s'hi sumen també els perjudicats per les morts, com són les famílies del difunt- o 342.712 -si només es parla de les persones físicament implicades en els accidents de trànsit. Això representa que cada dia a Espanya els accidents de trànsit han causat 950 víctimes.

1.252 víctimes amb seqüeles

Pel que fa a la demarcació de Girona, cal destacar que se situa en la dinovena posició a l'Estat quant a nombre de víctimes amb seqüeles, amb 1.252. Encapçala la llista la província Barcelona, amb 11.001 persones i el segon lloc és per a Madrid però amb una xifra força distant, que és de 5.594. El tercer lloc és per a Màlaga, amb 5.589 víctimes. El menor nombre de víctimes s'observa a Segòvia (139), Sòria (102) i Terol (99).

Per altra banda, si es calcula la ràtio del nombre de víctimes sobre la població, cal destacar que Girona supera la mitjana de l'Estat, que està en 16,7 víctimes amb seqüeles per cada 10.000 habitants, situant-se en 16,9.

L'informe destaca que les seqüeles que pateixen les víctimes d'accidents de trànsit sovint són molt lleus i poc més de la meitat durant l'any passat a tot Espanya van ser només d'un punt de lesió i vinculades a la fuetada cervical. Mentre que només el 10% van ser de caràcter molt greu. Tot i això, cal destacar que, depenent del protagonista de l'accident, les seqüeles són més d'una tipologia o d'una altra.

L'informe destaca que, en el cas dels motoristes i ciclistes, n'hi ha moltes de tipus estètic i, també, que acaben amb dolor a les extremitats o d'altres parts del cos, ja que són un col·lectiu que el seu cos es transforma en el seu xassís.

Cal destacar que Girona no és una de les províncies on les seqüeles acaben amb més invalideses absolutes, sinó que només en un 0,35% dels casos aquesta ha estat la conseqüència per a la víctima.

Un altre aspecte estudiat en l'informe són els trams d'edat on les seqüeles són més greus. Es pot veure que el col·lectiu amb morbiditat més elevada és el de les víctimes entre els 56 i 70 anys, mentre que la gravetat entre conductors, ciclistes i vianants joves (de 19 a 35 anys) tendeix a ser baixa.

Finalment, cal destacar l'estacionalitat dels accidents i les lesions que pateixen les víctimes. Durant el 2016 hi va haver vuit províncies en les quals la gravetat de la mitjana de les seqüeles en accidents de trànsit superava la del conjunt d'Espanya a les quatre estacions. Entre elles hi ha Girona. Les altres són Sòria, Osca, Toledo, Burgos, Conca, Lugo, Ourense i Lleida. Girona ocupa el tercer lloc d'Espanya durant la primavera, que és quan hi ha accidents amb més seqüeles.