L'Agència Catalana de l'Aigua La major part de la despesa se l'endurà la remodelació de la depuradora d'aigües de Palamós, que costarà 14,5 milions.

L'estació depuradora de Palamós dona servei a aquest municipi però també a Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega i Mont-ras. L'ampliació i la posada al dia dels equipaments costarà 10 milions, però a més 4,5 serviran per renovar l'emissari terrestre submarí de la mateixa estació.

El president del Consorci de la Costa Brava, Carles Pàramo, va explicar ahir que aquestes actuacions eren les més urgents després de la frenada en sec de les inversions de l'ACA, que «ens feien patir». Per la seva part el director de l'ACA, Jordi Puig, va assegurar que un cop sanejat el deute econòmic de l'agència ara «toca fer inversió».

L'estació depuradora de Palamós és la més gran de les que gestiona el Consorci de la Costa Brava però, després de 30 anys, necessita ampliar-se. Els municipis de Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega i Mont-ras també aboquen les seves aigües a aquesta estació, que necessita posar al dia equipaments i sistemes. En total, l'ACA s'hi gastarà 10 milions. Lligada a aquesta actuació, també es canviarà l'emissari, és a dir la canonada subterrània que enviava al mar l'aigua tractada per la depuradora. Carles Pàramo va explicar que volen fer més gran el nou tub que s'instal·larà i el cost s'enfila als 4.518.000 euros. Aquestes dues actuacions a la depuradora de Palamós suposen 14,5 milions dels 18,2 que l'ACA té intenció d'invertir abans del 2021 a la Costa Brava.

Com es veu en el quadre superior, millorar el sistema de la depuradora de Tossa de Mar, que es troba al límit, suposarà un milió i mig d'euros. Millorar el bombament de la zona de Fenals de Lloret, canviar elements desgastats de les estacions de bombament de Roses i Sant Feliu i millorar el tractament previ de les aigües que arriben a la depuradora d'Empuriabrava són la resta de les actuacions previstes. Aquesta última inversió ha d'evitar també inundacions a la urbanització.

Pel que fa calendari, algunes de les obres està previst que comencin aquest mateix any, sense que el responsable del Consorci concretés quines. D'altres, en canvi, poden anar per llarg per qüestions administratives com la redacció dels plecs i les clàusules administratives.

Carles Pàramo va admetre que aquestes set mesures eren les més urgents de les estacions depuradores o de bombejament que gestiona l'ens. «Hem patit durant uns anys perquè vèiem que no podíem tirar més», va admetre. Tot i això, des del Consorci creuen que la feina dels treballadors ha reduït riscos: «Tot i els riscos, perquè les estacions es van envellint, les bones ganes han fet que no hi hagués cap problema».

El director de l'ACA, Jordi Puig, va admetre aquesta sequera d'inversions, atribuint-la a l'important deute, superior als 1.000 milions, que tenia l'agència. Un cop sanejada i amb el deute pendent «estructurat i a curt termini», el director va assegurar que torna a començar una etapa d'invertir. «Ja tornem a arrencar per atendre el funcionament per fer el renovament i posar al dia les instal·lacions», va dir.

50 milions en inversions

El calendari d'actuacions marca que aquest any la xifra que es pot destinar a inversions a tot Catalunya serà de 50 milions i que l'any que ve ja es pot doblar. De cara al 2019, està previst gastar-ne 140, el 2020 145 i finalment el 2021 178. Puig va assegurar que des de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat es considera l'ACA com «la punta de llança» de la recuperació de la inversió pública.

En aquest paquet de mesures, el Consorci espera aconseguir diners en tres línies prioritàries, segons va detallar Pàramo, que considera l'estat de l'aigua un tema no tan sols ecològic, sinó també econòmic, per la seva influència en el turisme. La primera és millorar l'aspecte de l'aigua que es fa servir en el rec urbà. Així mateix va insistir en la reducció del consum energètic amb nous sistemes més eficients. «El consum elèctric és un percentatge elevadíssim del cost de les depuradores i només que el reduíssim un 20% ja en tindríem prou per fer les altres inversions pendents», estima.

El Consorci també demanarà a l'ACA que es posin al dia sistemes obsolets.