Les malalties autoimmunes augmenten el risc cardiovascular i de mortalitat

Investigadors gironins de l'Idiap Jordi Gol i l'hospital del Mar de Barcelona han seguit un milió de persones durant sis anys per avaluar com augmenta la possibilitat de patir malalties coronàries o ictus en persones que tenen lupus o Crohn

05.09.2017 | 10:53
Una professional controlant la pressió arterial d´un pacient, en una imatge d´arxiu.

Les malalties autoimmunes augmenten significativament el risc cardiovascular i de mortalitat general, segons un estudi que acaben de publicar investigadors gironins de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (Idiap) Jordi Gol i científics de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Segons la recerca, que s'ha publicat aquest estiu a la revista Heart, l'increment del risc és particularment pronunciat en persones que pateixen artritis reumatoide o lupus eritematós sistèmic; mentre que les malalties inflamatòries intestinals, com la colitis ulcerosa o la malaltia de Crohn augmenten el risc d'ictus i de mortalitat per qualsevol causa.

Per dur a terme l'estudi, els investigadors han seguit durant sis anys gairebé un milió de persones a partir del registre d'històries clíniques de la població catalana. S'han escollitpersones amb edats compreses entre els 35 i 85 anys sense antecedents de malaltia cardiovascular. Amb una mostra d'aquestes dimensions s'ha pogut estimar la incidència d'esdeveniments cardiovasculars i la mortalitat en persones diagnosticades de malalties autoimmunes.

La prevalença d'algunes d'aquestes patologies  és relativament freqüent, motiu pel qual el seu impacte no és menyspreable, destaquen des de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que recorden que s'estima que l'artritis reumatoide afecta entre 150.000 i 200.000 persones arreu de l'Estat i la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa a unes 100.000 persones, aproximadament.

«Volíem determinar si s'incrementava el risc de patir una malaltia coronària, un ictus o la mortalitat general en persones que pateixen malalties autoimmunes de caràcter inflamatori com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, artritis reumatoide, lupus eritematós sistèmic o espondilitis anquilosant, entre altres, i establir-ne la incidència per cada patologia», explica Maria Grau, investigadora del grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM i investigadora principal de l'article.

Diferències segons la malaltia

Els resultats de l'estudi van constatar que els trastorns sistèmics del teixit connectiu -per exemple el lupus- i l'artritis reumatoide són les malalties que tenen associat un major risc cardiovascular i de mortalitat general, seguit de les malalties inflamatòries de l'intestí, com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, que suposen un increment del risc d'ictus i de mortalitat.

Tot i que estudis anteriors ja havien mostrat una relació entre les malalties inflamatòries autoimmunes cròniques amb el risc cardiovascular, l'àmplia grandària mostral i el tipus de disseny d'aquest estudi fan que els resultats siguin més generalitzables, segons assenyalen els seus responsables.

«Es creu que l'augment del risc cardiovascular i de mortalitat en l'artritis reumatoide i el lupus són a causa de la interacció de la inflamació, els factors metabòlics, la teràpia i els factors relacionats amb la malaltia», explica la investigadora Maria Grau.

Per tant, «desenvolupar noves eines per a la predicció d'esdeveniments cardiovasculars que incorporin biomarcadors d'activitat de les malalties inflamatòries autoimmunes, podria ajudar a reduir la incidència d'aquests esdeveniments», afegeix la responsable de la recerca.

La clau és la prevenció

La prevenció primària de les malalties cardiovasculars és una prioritat primordial de l'agenda de salut pública, ja que és la principal causa de mort al món desenvolupat i està augmentant en els països en desenvolupament. La base comuna de les malalties cardiovasculars és l'aterosclerosi, un procés degeneratiu inflamatori present durant tota la vida d'una persona.

Les malalties autoimmunes afecten a la població en l'etapa de la vida més productiva i són a més molt discapacitants. La seva detecció precoç és fonamental perquè hi ha un període, a l'inici de la malaltia, on encara es pot  evitar el dany permanent que pot derivar en altres òrgans.

Una millor comprensió de la relació entre aquestes condicions i la morbiditat cardiovascular pot ajudar en l'avaluació primerenca i el maneig dels factors de risc, millorant els resultats a llarg termini dels pacients amb aquestes malalties.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un tractor escampa purins, amb una cisterna, en uns camps de les Preses.
Purins controlats via satèl·lit

Purins controlats via satèl·lit

Agricultura posa en marxa una plataforma que utilitza la tecnologia GPS i a través de la qual els...

Ripoll demandarà les empreses que van fer el pavelló i la biblioteca

Ripoll demandarà les empreses que van fer el pavelló i la biblioteca

?Segons l'Ajuntament, els dos edificis tenen mancances i pateixen patologies ?El pavelló té...

Banyoles Segona fase de les obres al carrer Valls

Banyoles Segona fase de les obres al carrer Valls

Les obres de la segona fase de remodelació del carrer Valls, al Barri Vell de Banyoles, ja...

Puigcerdà reprèn la renovació del centre urbà iniciada fa deu anys

Puigcerdà reprèn la renovació del centre urbà iniciada fa deu anys

?Comença la reforma de la plaça de Barcelona ?Serà la nova porta de l'eix històric i comercial

El plànning del cap de setmana

El plànning del cap de setmana

Les propostes més divertides i especials per passar dos dies plens d'emocions i bones amistats....

Detinguts per intentar canviar bitllets tintats a Girona

Detinguts per intentar canviar bitllets tintats a Girona

Els 4.770 euros intervinguts per la Policia Nacional eren diners legals que provenien d'un...

Enllaços recomanats: Premis cinema