En l'ordre del dia de la propera Junta de Govern de l'Ajuntament de Besalú hi haurà el tema d'obrir expedient a l'empresa Aerotren. Es tracta de l'actual concessionari del tren turístic de la localitat. És un tren que té el lloc de sortida al costat de l'oficina de turisme, a l'entrada del pont medieval.

El tren fa rutes de 45 minuts pel nucli medieval i els llocs d'interès turístic i d'altres per les ermites de la rodalia.

Segons la regidora Fina Surina (PDeCAT), la motivació de l'expedient va sorgir quan un grup d'usuaris va fer arribar un correu a l'Ajuntament i també es va queixar a les xarxes socials. La regidora ha indicat que el correu i les reclamacions des de les xarxes socials els varen arribar fa uns cinc dies

Surina ha explicat que els usuaris catalans varen pujar al tren i es varen trobar que feien les explicacions en castellà. Varen demanar una versió en català i, segons ella, no els la varen voler fer.

Surina ha considerat que negar-se a fer una versió en català de les informacions afecta la llei de Política Lingüística. En conseqüència, si l'empresa persisteix en fer versions úniques en castellà, l'Ajuntament revisarà la concessió.

La regidora va indicar que la decisió va més enllà de les atribucions de l'Ajuntament. Va dir: «Les lleis s'han de complir».

Va considerar que la concessió de llicència està condicionada al que diu la llei. Surina va assenyalar que contactaran amb el concessionari del tren, un veí de Besalú, i tractaran el tema de les explicacions en català.

L'empresa Aerotren

El responsable de l'empresa Aerotren ahir al matí passejava turistes en tren turístic per la plaça Sant Pere i per tot el conjunt medieval. Va valorar l'afer de malentès. Va explicar que fa les explicacions segons sigui l'idioma dels viatgers que transporta. Segons ell, la major part de les vegades es tracta de grups que arriben en autobús i que ho fan de diferents llocs de l'Estat, d'idioma castellà i en conseqüència el guia fa les explicacions en aquesta llengua. Són turistes que arriben de fora i no entenen el català.

Segons el seu criteri, la queixa pot derivar d'algú que va pujar al tren amb algun grup de turistes castellans i es va trobar amb les explicacions en castellà.

Va considerar que l'usuari es podia haver trobat en una situació similar si els turistes haguessin estat holandesos.

En tot cas, va afirmar que la seva voluntat no va ser ofendre ningú i va reiterar la versió d'una mala interpretació de la situació.

Va explicar que en les rutes per la rodalia de Besalú fa les explicacions en la seva totalitat en català, perquè la major part dels turistes són catalans.

Diversitat d'orígens

Besalú és la localitat més turística de la Garrotxa. En els darrers 30 anys, l'Ajuntament amb el suport de totes les administracions superiors, ha apostat per augmentar el potencial turístic d'una localitat que abans era coneguda pel pont i ara ho és per tot el conjunt medieval i els testimonis del passat jueu.

L'aposta l'ha portat a formar part de la Red de Juderías de España , una organització de promoció del turisme peninsular. Això fa que la localitat rebi turistes de diferents llocs de l'Estat, pero també d'Israel, dels Estats Únits, Rússia, França, el el Regne Unit o Alemanya.

Una gran part d'aquests turistes arriben a Besalú pels seus valors històrics i van en grups. El fet fa que la diversitat lingüística representi un esforç important pel sector del turisme privat i públic de la localitat.