Entrem en un mes de setembre amb menys xafogor i amb una sensació més refrescant si ho comparem amb els inicis del mes passat i amb el setembre d'ara farà un any, en què en aquests instants teníem a sobre una onada de calor estrepitosa per haver acabat la temporada estiuenca. Els experts asseguren que aquest agost ha estat molt càlid especialment a la meitat nord, al massís del Montseny Tot comença a mitjan juny, quan vam viure un intens episodi de calor que va acabar amb pluges i calamarsades convulses. El juliol va ser calorós però equilibrat, preludi del que seria un inici d'agost amb valors tèrmics que van fregar els 40 graus. Un front fred va esbandir l'escalfor extrema, seguida d'uns quants dies amb temperatures força elevades amb totes les cartes de poder parlar d'una tercera onada de calor. Per contra, la cloenda de l'estiu va estar encapçalada per un cop de tardor punyent amb fred i pluges

El Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC) constata que la meteorologia del mes d'agost ha estat marcada per la presència d'un anticicló atlàntic que va provocar que una massa d'aire càlid tropical s'estanqués a sobre nostre. Els cinc primers dies vam patir una calor extrema de rècord històric. Per exemple, just encetar el mes, pobles com Fornells de la Selva i Girona van marcar 38,9 i 38,4 graus respectivament segons dades del Meteocat.

La franja més intensa va ser fins al dia 5, una situació que no s'havia viscut des del juliol de 2015, on també es va experimentar una potent sequera. Un parell de casos que mostren els valors exagerats anotats al llarg de la primera setmana a la província són els quasi 40 graus a Salt i l'escandalosa nit tropical al municipi de Roses, que va registrar 28 graus a les quatre de la matinada. L'episodi va ser provocat per una dorsal anticiclònica a nivells mitjans sobre la península Ibèrica, acompanyada d'una massa d'aire càlid del nord d'Àfrica.

El dijous dia 3 al matí es van superar àmpliament els 35 graus en alguns sectors del litoral de la meitat sud del país, assolint o bé superant la ratlleta dels 39 als indrets més típicament calorosos. Segons el balanç fet pel SMC, 164 de les 181 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) van superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor com a mínim un dia. Entre el tres i el quatre es van registrar els rècords de temperatura màxima a 14 de les 139 estacions de la XEMA amb més de deu anys de dades. Cal ressaltar també les consecutives nits tropicals per sobre dels 20 graus.

Del 9 al 12 va arribar un sistema frontal que va portar sota el braç una baixada considerable de les temperatures amb glaçades a la majoria d'estacions d'alta muntanya. Com a exemple del canvi sobtat de temps, el matí del dia 10 diversos cims del Ripollès i la Cerdanya es van llevar lleugerament enfarinats. Cap a finals d'agost, els termòmetres van tornar a enfilar-se cap amunt, sobretot a diversos punts del Baix Empordà que van registrar les màximes de tot l'estiu. El meteoròleg gironí Gerard Taulé va explicar que el fenomen de la gota freda va enviar, en la seva banda davantera, un front càlid sobretot al vessant nord-est del principat, una situació de total contrast amb les fortes tempestes que estaven caient en aquell mateix moment a diferents ciutats espanyoles.

Segons el Meteocat, el ventall de dies més calorosos fruit de l'entrada de vents del sud-oest van ser del 27 al 30, termini en què 70 de les 181 estacions de la XEMA van superar almenys un dia la frontera de perill per excessiva calor. El SMC apunta que un front atlàntic va creuar el terç nord de la Península durant el dia 30 i va deixar caure els termòmetres més de deu graus respecte a l'inici de la setmana i va descarregar pluges generals a tot el territori. Els xàfecs més destacats es van comptabilitzar al Prepirineu central, que van superar els 40 mm a comarques com el Ripollès i la Garrotxa, i van tenir com a pics els 59,7 mm a Campdevànol i els 54 mm a Ripoll. En condicions de normalitat, el mes d'agost és més plujós que el juliol a causa de l'entrada, cap a la segona quinzena, de sistemes frontals que afavoreixen la formació de tempestes. Malgrat ser un agost sec, el de l'any passat encara ho va ser més. Enguany només són quatre els dies sense pluja enlloc. Els darrers ruixats haurien de fer sortir els bolets i omplir els pantans però aquests encara són insuficients per superar la sequedat existent.