L'Ajuntament de Molló. El pas canadenc és un element en els camins que permet el pas de vehicles, però impedeix el de les vaques. La idea, segons l'Ajuntament de Molló, és evitar que el bestiar que pastura a la muntanya es barregi.

A la collada Fonda ja hi havia un altre pas canadenc, però estava molt deteriorat i per causa del disseny d'origen no complia la seva funció.

El nou pas s'ha instal·lat gràcies a aportacions econòmiques de la Diputació de Girona i dels ajuntaments de Setcases i de Molló.

La instal·lació ha anat a càrrec d'una brigada del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

A la part mollonenca de la muntanya que separa els termes de Molló i Setcases, s'han instal·lat 5 nous abeuradors (a les zones de les fonts de Maçanells, collada de Prats i Montfalgars), per tal de millorar la disponibilitat d'aigua de part dels més de 500 caps de bestiar que pasturen a la zona. L'acció també ha estat finançada per la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Molló.

Fonts de l'Ajuntament de Molló, han informat que el total d'inversions a la muntanya és de 6.700 euros. La muntanya de Molló forma part del sistema de comunals de la localitat. És propietat de la Generalitat, però dona permís als ramaders per portar-hi el bestiar a pasturar.