Els plàstics que contaminen el mar també afecten la sal

Un estudi ha analitzat la producció de salines de Girona i d'arreu de l'Estat i totes contenen microplàstics en diferents concentracions

13.09.2017 | 06:51

Les milers de tones que es llancen al mar no només tenen conseqüències nefastes sobre els animals marins, sinó que també afecten la sal de taula, que conté microplàstics, segons un estudi de la Universitat d'Alacant que, entre d'altres, ha analitzat la producció de les salines gironines.

Tres investigadors del Departament d'Enginyeria Química d'Alacant descriuen a la revista Scientific reports un efecte encara poc conegut de la marea de plàstics dels oceans: els plàstics s'han ficat ja en la sal que produeixen les salines marines i que arriba a la taula dels consumidors.

Van analitzar sals produïdes per salines d'emplaçaments de tota la costa espanyola. A més de sal gironina, també han estudiat sal de Galícia, Huelva, Cadis, Barcelona, València, Múrcia, Menorca, las Palmas i Lanzarote.

La conclusió és clara: totes contenen plàstic en diferents concentracions, que van de 60 a 280 micropartícules per quilo de sal, majoritàriament tereftalat de polietilè (PET, el 83,3% del total), polipropilè (PP, el 6,7%) i polietilè (PE, el 3,3%). Les anàlisis es van fer per triplicat, per evitar errors, i en alguns casos abans i després de l'empaquetat, per descartar que el procés afegís el plàstic.

La conclusió d'aquest treball no és del tot nova, ja que dos centres científics de Xangai havien detectat el mateix el 2015 a les sals marines de la Xina (fins i tot en concentracions més grans), però els seus responsables creuen que servirà per aclarir dubtes.

L'equip d'Alacant analitza també un altre estudi similar publicat també a Scientific reports aquesta primavera per universitats de Malàisia, que sostenia just el contrari: que la presència de microsplàstics a la sal marina en mostres preses en diversos països era petita, gairebé testimonial. El problema d'aquest estudi rau, expliquen, en què es van usar filtres que només els permetien retenir partícules de més de 150 micres, el que va reduir sensiblement el recompte de fragments, que poden arribar a tenir una mida molt menor.

Les salines costaneres empren un tècnica gairebé mil·lenària: prenen aigua de mar, l'embassen en espais poc profunds i deixen que el sol i el vent facin la feina, evaporant l'aigua i permetent que la sal cristal·litzi. El treball defensa que les micropartícules que es queden atrapades en els cristalls de sal reflecteixen una «contaminació de fons».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Lluís Sais, a l'entrada a l'Audiència.
Unes 200 persones acompanyen els alcaldes d'Olot i la Bisbal a declarar

Unes 200 persones acompanyen els alcaldes d'Olot i la Bisbal a declarar

Lluís Sais i Josep Maria Corominas s'han presentat a l'Audiència de Girona, on havien estat citats...

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

La UdG convoca una mobilització per denunciar les accions de l´estat espanyol contra el Govern

A l'acte es llegirà un manifest i acabarà a la delegació del Govern de la Generalitat a Girona

Bescanó, satisfet per l´absència d´«incidències» en els talls a la Pilastra

Bescanó, satisfet per l´absència d´«incidències» en els talls a la Pilastra

L'alcalde, Pere Lluís Garcia, destaca que les interrupcions generen «poques afectacions»

La Creu Roja ha fet 4.703 actuacions sanitàries a les platges gironines

La Creu Roja ha fet 4.703 actuacions sanitàries a les platges gironines

Els traumatismes i les ferides lleus han motivat la majoria d'intervencions en 17 indrets de la...

Blaumut, ho deixem per un altre dia?

Blaumut, ho deixem per un altre dia?

El Teatre de Bescanó ajorna el concert de la banda programat per a l'1 d'octubre davant la situació

Carrers en blanc per posar-se a la pell del malalt

Carrers en blanc per posar-se a la pell del malalt

Les plaques amb els noms de cinc de carrers del barri de Gràcia de Barcelona porten tapades...

Enllaços recomanats: Premis cinema