«Fumar? Jo no m'hi embolico!» és la pregunta-resposta que l'Agència de Salut Pública i el Departament d'Ensenyament plantegen a l'alumnat de 1r i 2n d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) per treballar el programa «Classe sense fum» aquest curs.

L'objectiu de la iniciativa, que inclou una unitat didàctica perquè els estudiants puguin treballar als centres i una guia específica adreçada al professorat, és prevenir dels perills del tabaquisme als joves de 12 i 13 anys -que és quan cursen el primer cicle d'ESO. La finalitat última del projecte és evitar nous fumadors i, mitjançant un concurs, incentivar la participació.

El programa, que arriba a la dotzena edició, parteix de la premisa que tot un grup classe adopti el compromís de no fumar durant almenys sis mesos, dintre del curs escolar. Al llarg d'aquest període, els docents han d'anar reforçant, de manera regular, la decisió de l'alumnat fent un seguiment del compliment del seu compromís.

Els centres que vulguin participar en el programa tenen temps d'inscriure-s'hi fins al 31 d'octubre al Departament d'Ensenyament. Cada aula haurà de fer una de les dues activitats que es proposen, ambdues relacionades amb algun aspecte de prevenció del tabaquisme: elaborar un eslògan, que vagi acompanyat d'una imatge, o realitzar una activitat creativa.

Un jurat farà una tria de tot el material presentat i concedirà dos premis a les millors activitats de vídeo creatives -consistents en l'estada en un albert de Joventut i un premi patrocinat pel Futbol Club Barcelona- i al millor eslògan -patrocinat per l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

Les aules que estiguin sense fumar entre principis de novembre i finals d'abril i que hagin fet alguna d'aquestes activitats entraran en el sorteig de quatre premis d'Activitats d'Esport i Salut, consistents en un bateig de vela. estudiants i docents que completin el programa amb èxit rebran un premi de participació.

D'altra banda, des de diferents departaments de la Generalitat es promouen programes de sensibilització complementaris per fomentar entorns saludables o que les famílies prenguin consciència dels perjudicis de fumar.