L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca, fa pocs dies, va entrar part del seu fons documental a l'Arxiu de la Garrotxa. És l'onzè municipi de la comarca que ha traslladat part del seu fons documental a l'Arxiu de la Garrotxa.

El sistema és que l'Arxiu guardi i cuidi el documents i els ajuntaments en mantinguin la propietat.

L'arxiu de Castellfollit és dels més importants de la comarca. El motiu és que havia centrat la baronia de Castellfollit, derivada de la de Santa Pau.

Per ser un lloc estratègic va tenir molta transcendència en el domini de les comarques de la muntanya en el decurs de les guerres del segle XIX, XVIII, XVII i XV.

Era una localitat d'artesans i hostalers que feien servei als pagesos de les masies de Begudà, Montagut, Oix i Palau de Montagut (Sant Jaume de Llierca). Hi havia sabaters, sastres, assamalers i altres,

Un incendi en un pis en el mes de febrer va provocar que l'aigua dels bombers caigués sobre el sostre del local que feia les funcions d'arxiu municipal.

L'aigua va mullar molts de llibres i de documents, però l'Ajuntament amb l'ajut dels tècnics de l'arxiu els va aconseguir recuperar.

A Castellfollit hi ha 2 arxius, el municipal i el parroquial. El parroquial és molt transcendent, perquè guarda els llibres d'òbits, naixements, matrimonis, testaments i costums de l'Antic Règim.

Es tracta d'un fons documental anterior al segle XVIII que es guarda a l'Arxiu Diocesà de Girona. En gran part, els llibres de l'arxiu parroquial han estat transcritsper l'estudiós, Gaspar Guardiola.