L'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat (la Vall Plural-ERC), va informar en el darrer ple que l'activació d'unes millores en l'empresa Sysfeed (abans Lipibas) acabarà amb el fum i les males olors i d'aquesta manera s'acabaran les molèsties per als veïns del poble de Sant Esteve d'en Bas.

L'acció per l'eliminació de fums i pudors està valorada en 1 milió d'euros. Amat va explicar que l'empresa ara treballa en la primera fase del projecte, el qual estarà acabat pel març. Han acabat els fonaments i han començat a treballar en l'estructura. També va preveure alguna molèstia en el període de proves previ a la posada en servei.

L'alcalde va indicar que les millores en la depuradora són els resultats de negociacions entre l'Ajuntament Va precisar que són els esforços de l'actual equip de govern (la Vall Plural-ERC) i l'anterior (CiU).

L'empresa Syfeed es dedica a la transformació de residus carnis, cosa que fa sobre la base de calderes de vapor.

Els fums que emet l'empresa estan formats sobretot de vapor d'aigua i de partícules orgàniques oxidades, que abans de ser tractades desprenen olor.

El projecte comprèn dues fases. En la primera liquaran el vapor resultat de la combustió del pèl i ploma (residus d'aviram) que és el que desprèn una olor més forta. En una segona fase, prevista per al 2018, liquaran els vapors d'aigua de totes les combustions de la factoria.

Així doncs, un cop posades en marxa les dues fases, l'emissió de fums de la companyia es reduirà de forma molt considerable i es reduirà la problemàtica de les pudors.