El Trueta adequa un dels quiròfans per fer radioteràpia durant la cirurgia

L'hospital de Girona ha emplomat una de les sales per poder tractar un grup de pacients amb càncer de mama just després d'extirpar-los el tumor · Des del 2014 el centre ha invertit uns 600.000 euros en els treballs de millora a l'àrea quirúrgica

11.10.2017 | 09:47
Una intervenció a l´hospital Josep Trueta de Girona.

L'hospital Josep Trueta de Girona ha adequat un dels seus quiròfans per poder fer radioteràpia durant la cirurgia de càncer de mama en un grup de pacients seleccionades amb criteris clínics. Durant l'estiu, l'hospital gironí ha emplomat un dels nou quiròfans destinats a la cirurgia programada per poder-hi fer radioteràpia intraoperatòria. A partir d'ara podrà aplicar la radioteràpia durant l'operació quirúrgica, un cop extirpat el tumor de mama, estalviant a la pacient el tractament de radioteràpia externa posterior.

L'obra s'ha realitzat durant els mesos d'estiu, aprofitant la reorganització de l'activitat quirúrgica. A part de revestir de plom les parets de la sala quirúrgica número 2 també s'han fet altres millores a la mateixa sala i a la 3, com ara la instal·lació de portes automàtiques i l'optimització de la il·luminació. Igualment, s'han fet altres actuacions en espais annexos, com vestidors i  dutxes.

Aquestes obres completen els treballs de millora a l'àrea quirúrgica que es van iniciar l'any 2014 i que s'han anat fent de manera gradual. Tots aquests treballs hauran suposat una inversió d'uns 600.000 euros a l'àrea quirúrgica.

Es va començar amb el canvi dels terres de les sales quirúrgiques i la climatització dels quiròfans 5, 6, 7 i 8, que va repercutir en una millora en la climatització de la resta de quiròfans. També es van posar portes automatitzades als quiròfans 5 i 6.

El 2015 es van fer millores a l'àrea de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) i es van canviar els ascensors que connecten les urgències amb l'àrea quirúrgica i la sala de parts. El 2016 es va acabar l'actuació de millora als quiròfans 7 i 8 i durant aquest darrer estiu, a més dels treballs que ja s'han comentat, també s'ha substitut el muntacàrregues del bloc quirúrgic per un de nou.

Cinc quiròfans més

La previsió és que ens els propers anys el bloc quirúrgic creixi amb cinc quiròfans més. Al febrer ja va a sortir a licitació pública la redacció del projecte d'ampliació de l'àrea quirúrgica i de l'hospital de dia oncològic del Trueta per un import de 519.413, 40 i ara està a punt de fer-se efectiva.

El projecte preveu que el centre es doti de cinc sales quirúrgiques més, de totes les àrees de suport necessàries per assumir l'increment d'activitat previsible, i de 20 punts assistencials més que ara a l'hospital de dia oncològic.

L'ampliació de l'edifici es faria elevant dos pisos més per sobre de l'actual edifici de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), de manera que el primer pis acolliria l'hospital de dia oncològic i el segon l'ampliació dels quiròfans, que quedarien connectats a l'àrea quirúrgica que hi ha actualment.

Amb aquests treballs, el Trueta disposarà de 16 quiròfans, de 21 a 26 punts de reanimació, de 21 a 26 espais a la Unitat de Reanimació Postanestèsica, i de deu places de CMA.

L'ampliació serà clau per a poder incrementar l'activitat del bloc quirúrgic actual per cobrir la demanda cada cop més gran d'activitat quirúrgica oncològica i d'alta tecnologia, i complir amb els terminis establerts pel Servei CAtalà de la Salut per a la cirurgia no oncològica, destaquen des del centre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els càmpings gironins i la UdG duran a terme recerca i projectes conjunts

Els càmpings gironins i la UdG duran a terme recerca i projectes conjunts

La col·laboració s'inicia acollint a la Facultat de Turisme una mostra sobre els 60 anys de...

Ni angelets, ni germanes de la caritat

Ni angelets, ni germanes de la caritat

El fiscal del doble crim de Bordils assegura que l'autor material del fets va executar una de les...

El SEM ha atès 183 aturades cardíaques a Girona aquest any

El SEM ha atès 183 aturades cardíaques a Girona aquest any

Vuit de cada deu casos són fora dels hospitals, però només un 15% rep maniobres de reanimació...

Girona acollirà dissabte la primera edició d´un festival d´art per a infants i famílies

Girona acollirà dissabte la primera edició d´un festival d´art per a infants i famílies

La geometria centrarà un programa amb tallers interactius, espectacles i jocs per promoure la...

Les Alzines organitza una tallada de cabells solidària amb pacients de càncer

Les Alzines organitza una tallada de cabells solidària amb pacients de càncer

L'acció beneficiarà una associació que fabrica perruques amb cabell natural per a persones amb la...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema