Descobreixen com les neurones consoliden o esborren els records durant el son

?Un estudi elaborat per investigadors de la Universitat de Barcelona demostra que el cervell reactiva xarxes d'evocacions relacionades entre si mentre dormim i que, en el mateix procés, també promou l'oblit d'informació menys rellevant i fixada

12.10.2017 | 19:20
Descobreixen com les neurones consoliden o esborren els records durant el son

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han liderat una investigació que ha identificat els mecanismes neuronals que consoliden o promouen l'oblit dels records durant el son. La investigació, que publica la revista The Journal of Neuroscience, ha descobert que el cervell reactiva durant el son xarxes de records que estan relacionats entre ells, en lloc de records aïllats i ha demostrat que en aquest procés de reactivació, el cervell també promou l'oblit de la informació menys rellevant i menys assentada a la xarxa de records.

En el treball hi han participat Javiera Oyarzún, Ruth de Diego Balaguer i Lluís Fuentemilla, tots ells investigadors del Grup de Cognició i Plasticitat Cerebral de la Universitat de Barcelona, de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l'Institut de Neurociència de la UB.

També hi han col·laborat Joaquín Morís, de la Universitat d'Oviedo, i David Luque, de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, a Austràlia.

El director de l'estudi, Lluís Fuentemilla, ha explicat que una de les preguntes més rellevants en el camp de la memòria és saber «com seleccionem les experiències que recordarem en el futur» i que s'emmagatzemen durant el període de son.

Per aprofundir en aquest mecanisme de depuració, els investigadors han utilitzat en dos grups de participants una tècnica experimental que permet induir de forma artificial la reactivació de records. Aquesta tècnica associa un estímul sensorial a un record per induir-lo posteriorment de manera artificial durant el son.

Per a l'estudi, els participants havien de memoritzar la localització en una quadrícula de dues tandes de quinze parelles de cartes idèntiques amb dibuixos d'animals, mitjans de transport o instruments musicals, cada una associada a un so.

D'aquesta manera, els investigadors podien induir posteriorment la reactivació del record activant els sons mentre els participants dormien al laboratori.

Quan els participants es despertaven, els investigadors avaluaven el record de la localització de la primera tanda de cartes que no havien estat associades a cap so, però que compartien un element i estaven relacionades amb les reactivades i no reactivades durant el son.

Javiera Oyarzún assenyala que el resultat de l'estudi «demostra per primera vegada que hi ha un mecanisme actiu i selectiu d'oblit de records irrellevants o poc freqüents que ha estat implementat durant el son».

La investigadora considera que mitjançant aquest mecanisme cerebral, el sistema de memòria s'adapta per preservar de manera prioritària aquella informació que pugui ser útil en el futur.

L'estudi també va analitzar l'activitat electrofisiològica cerebral dels participants durant la reactivació dels records, cosa que va permetre detectar diferències entre els registres situats en la franja theta durant el procés de reactivació, i d'oblit en el rang beta.

Segons els investigadors, el fet que el mateix protocol d'estimulació durant el son provoqui una activitat oscil·latòria diferent podria indicar que el cervell implementa dos mecanismes neuronals diferents per al reforç i l'oblit.

«L'activitat en el rang beta significaria la posada en marxa d'un mecanisme neuronal regulador addicional per debilitar els records conflictius i irrellevants i mantenir així la xarxa de records estable i eficient», conclou Oyarzún.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El cotxe de la víctima, estimbat.
Troben morta la dona de Cervià que va desaparèixer dimecres

Troben morta la dona de Cervià que va desaparèixer dimecres

El vehicle que conduïa la víctima, de 84 anys, va caure per un desnivell de set metres a Cornellà...

El futur espai cultural de Camprodon a Cal Marquès pren forma

El futur espai cultural de Camprodon a Cal Marquès pren forma

El complex acollirà un espai per difondre la figura d'Isaac Albéniz i el patrimoni de la vall

Els divorcis baixen un 15% i les separacions cauen a la meitat durant el segon trimestre

Els divorcis baixen un 15% i les separacions cauen a la meitat durant el segon trimestre

Les nul·litats es mantenen a zero a Girona i només se n'han tramitat a Barcelona i Tarragona. Les...

La Diputació forma personal municipal en gestió de l´aigua

La Diputació forma personal municipal en gestió de l´aigua

L'organisme autònom de gestió tributària i assessorament jurídic de la...

Tractaran les possibilitats de la convivència religiosa, a Olot

Tractaran les possibilitats de la convivència religiosa, a Olot

El PEHOC i el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa preparen un acte sobre la convivència entre...

Troben morta la veïna de Cervià de Ter desapareguda dimecres

Troben morta la veïna de Cervià de Ter desapareguda dimecres

L'han localitzada al veïnat de Tomet, entre Cornellà del Terri i Medinyà

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema