El sector de la biomedicina a Catalunya atreu 153,1 milions d'euros en inversions el 2016

El 82% del capital d'aquestes empreses està en mans d'inversors catalans, segons un estudi del sector

13.10.2017 | 07:05
La presentació de l´estudi, dimarts a Barcelona.

Les inversions en el sector de la biomedicina a Catalunya van assolir la xifra de 153,1 milions d'euros el 2016, segons l'Estudi sobre la inversió en biomedicina a Catalunya 2017: Èxits i reptes de futur elaborat per l'associació d'empreses CataloniaBio, en col·laboració amb la firma de serveis professionals EY. És el primer cop que s'elabora aquest informe, que recull dades de 200 empreses biomèdiques, i es quantifica la inversió privada que atreu el sector. Durant el 2016, les companyies analitzades van realitzar 50 operacions de finançament.

«És una inversió que es retroalimenta», ha explicat a la presentació de l'informe al Cercle d'Economia el president de Catalonia Bio, Ignasi Biosca, aquesta setmana, ja que el 78% de la inversió que fan aquestes empreses en R+D es queda a Catalunya.

Segons l'estudi, en els pròxims dos anys, més d'un 50% de les empreses del sector hauran de fer noves rondes de finançament amb la qual cosa els inversors «tindran oportunitat d'invertir en aquest sector», explica Biosca. Les empreses en les quals inverteixen de forma més majoritària –un 95%– són companyies de desenvolupament de producte, mentre que només un 5% són de serveis.

Un terç del finançament del primer tipus de companyia ve del capital risc, un altre terç d'acords de llicència i un 16% de deute. Mentre que les empreses de serveis es financen principalment amb business angels i family offices. La majoria del capital és d'origen català –un 82%- tot i que ens els darrers anys els inversors internacionals han anat guanyant pes i controlen el 12% de l'accionariat de les empreses estudiades. La resta d'Espanya representa el 6%.

L'estudi també destaca el creixent interès de les farmacèutiques a invertir en el sector. El 60% dels laboratoris consultats té participacions en empreses biotecnològiques, un 45% de les quals estan ubicades a Catalunya.

Pel que fa als productes que es desenvolupen al sector l'àrea terapèutica majoritària és l'oncologia, seguida del sistema nerviós, les malalties infeccioses, cardiovasculars i respiratòries, respectivament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´arquitecte Jeroni Moner rep la medalla d´or de Banyoles

L´arquitecte Jeroni Moner rep la medalla d´or de Banyoles

L'arquitecte Jeroni Moner i Codina va rebre ahir la medalla d'or de Banyoles, el màxim...

El Vicens Vives lliura els diplomes de Batxillerat Internacional

El Vicens Vives lliura els diplomes de Batxillerat Internacional

La Fundació Jaume Vicens Vives va entregar ahir els Diplomes i certificats de Batxillerat...

Sant Gregori celebra la segona edició de la cursa Oncobike

Sant Gregori celebra la segona edició de la cursa Oncobike

Un total de 51 equips de sis ciclistes van participar ahir en la segona edició de...

Uns 300 rescats dels Bombers en 8 mesos

Uns 300 rescats dels Bombers en 8 mesos

?Les recerques de persones que es desorienten o es perden, especialment a la muntanya, suposen el...

Augmenten les temptatives d´agressió a funcionaris a la presó de Figueres

Augmenten les temptatives d´agressió a funcionaris a la presó de Figueres

?El centre penitenciari del Puig de les Basses registra un menor nombre de ferits respecte a l'any...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema