Fins a nou detinguts acusats de gihadisme en sis anys a les comarques de Girona. Aquest és el balanç dels arrestos per aquest tipus de delictes a la província des de l'any 2012. Cal dir que d'activitat terrorista a la província, i cal sumar-hi la cèl·lula terrorista establerta a Ripoll, que va ser qui va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils del dia 17 d'agost i que estava formada per unes 14 persones.

De la cèl·lula, van morir-ne cinc memebres en una explosió a la casa d'Alcanar on fabricaven el material per provocar una gran massacre. Els membres de la banda tenien relació, alguns fins i tot eren germans i anaven a la mesquita de Ripoll. L'imam va morir en l'explosió d'Alcanar i era el suposat cap del grup.

L'activitat d'aquesta cèl·lula i el desconeixement de la policia sobre els seus implicats ha posat sobre la taula la falta d'informació entre cossos policials i, alhora, la manca de detecció en entorns familiars, laborals i escolars d'aquest tipus de radicalització. Una tasca que l'administració prioritza i, per això, s'estan duent a terme actuacions sobretot de prevenció per a la detecció de suposats terroristes o conductes de radicalització. L'alerta terrorista mentrestant es manté vigent a Catalunya.

La detenció més recent d'un presumpte terrorista es remunta al dia 17 del passat mes d'octubre, dos mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. La guàrdia Civil va arrestar una jove de Palamós perquè presumptament forma part d'una xarxa afí al Daesh amb la funció de reclutar i enviar gihadistes a zones en conflicte.

La noia estava disposada a viatjar a Síria. Per poder arribar a la jove, va ser clau el paper de l'FBI, que va ser qui va poder ajudar a rastrejar i a identificar les possibles conductes delictives, assegura la policia.

L'arrestada és espanyola, té 21 anys, va néixer a Palamós i viu amb els seus pares, d'origen marroquí. El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va decidir enviar-la a la presó incondicional i sense fiança per integració en organització terrorista.

La resta d'arrestats des del 2012 cal destacar que majoritàriament vivien a la comarca de la Selva quan van ser detinguts per la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.

El primer cas d'aquest 2017 és un dels que va tenir lloc el març a Santa Coloma de Farners. En aquest cas, un veí de la localitat, de 43 anys i nacionalitat marroquina, va ser detingut perquè presumptament formava part d'una trama organitzada que feia arribar diners a combatents desplaçats a la zona del conflicte bèl·lic de Síria. Es troba en presó provisional.

Es dona el cas que és germà d'un combatent que va morir el 2015 a Síria mentre lluitava amb els gihadistes. Aquest, juntament amb dos germans més, que van ser arrestats a Arbúcies aquest estiu passat, presumptament feia arribar diners als administradors econòmics del grup terrorista Estat Islàmic.

L'any passat, segons l'informe anual del Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l'Interior, també va produir-se una detenció a Riudellots. La Policia Nacional va detenir un acusat que presumptament feia tasques de propaganda de l'Estat Islàmic a Internet.

Un cas arxivat

La resta de detencions se situen a Sant Feliu de Guíxols i Figueres. A la capital de l'Alt Empordà van detenir dues vegades una jove de 19 anys, estudiant de Medicina. El primer cop, el 13 de març del 2015 i el segon, mig any després. Finalment, el jutge de l'Audiència Nacional va decidir arxivar la causa.