Investigadors del Programa ProCURE de l´ICO Girona-IDIBGI del Grup de Metabolisme i Càncer, liderat per Javier A. Menéndez, han descobert una nova manera de regular la epigenètica de les cèl·lules tumorals a través del metabolisme. Aquest descobriment obre les portes al desenvolupament d´una nova categoria de fàrmacs "metabòlics-epigenètics" per al tractament del càncer

L´estudi acaba de ser publicat en la versió digital de la revista científica Oncogene i hi ha col·laborat l´equip del doctor Jorge Joven, de l´Institut d´Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) de Reus i el doctor Jiri Neuzil de l´Institut de Tecnologia Química de la República Txeca i de la Universitat de Griffith a Austràlia.

Segons informa l'Institut Català d'Oncologia, cal destacar que aquest treball d´investigació ha estat possible gràcies a una donació procedent de la família Armangué al grup de Metabolisme i Càncer del programa ProCURE ICO-IDIBGI. Per aquest motiu, l´estudi ha estat dedicat a la memòria de Joan Armangué, un veritable exemple de coratge i compromís en la lluita contra el càncer.

Escriptors moleculars i codi genètic

Si els gens fossin paraules, l´epigenètica representa els punts, les comes i altres signes d´ortografia que ens permet entendre una seqüencia d´ADN. Així, qualsevol modificació de l´ADN que alteri l´estructura d´un gen sense modificar la seva seqüència bàsica pot ser un canvi epigenètic. Les modificacions químiques en l´ADN (metilació) permet entendre perquè individus amb material genètic idèntic poden desenvolupar o no algun tipus de malaltia.

El problema amb la metilació apareix quan aquesta alteració química es excessiva (hipermetilació) o escassa (hipometilació). Això produeix inestabilitat al genoma i s´associa amb mal pronòstic en molts tipus de tumors.

Segons explica el cap del Programa ProCURE de l´ICO Girona-IDIBGI, Javier A. Menéndez, "durant la formació dels tumors i el seu procés de metàstasi, la ´tinta´ o metils que utilitzen els ´escriptors´ moleculars per escriure el codi epigenètic d´una cèl·lula deixa d´afegir-se allà on toca, i això comporta una pèrdua de la identitat d´aquestes cèl·lules i teixits i s´afavoreix la seva transformació maligna".

Ja fa anys que se sap que en les etapes inicials de la formació d´un tumor es produeix una hipometilació global de l´ADN, que es tradueix en una pèrdua d´identitat de les cèl·lules, que es regeneren de manera incorrecta i acaben convertint-se en tumors. Aquesta ´onada´ d´hipometilació s´incrementa durant la progressió i metàstasi de les cèl·lules tumorals. "És com si en un llibre alguns paràgrafs comencessin a moure´s lliurement i es col·loquessin en qualsevol pàgina impedint, d´aquesta manera, una bona lectura i comprensió del text", expliquen els investigadors del Programa ProCURE ICO-IDIBGI.

Combatre el càncer

A diferencia de les mutacions genètiques, les alteracions epigenètiques, com la hipometilació global de l´ADN, són teòricament reversibles si disposéssim de fàrmacs capaços de restablir els patrons de metilació de l´ADN propi de les cèl·lules normals.

L´estudi que publica la revista Oncogene obre la porta al desenvolupament d´una nova família de fàrmacs metabòlics-epigenètics capaços de restaurar la identitat epigenètica original dels teixits tumorals mitjançant la reprogramació del metabolisme cel·lular.