El nombre de donants d'òvuls gironines baixa per primer cop des de l'any 2008

Unes 180 persones de Girona van fer una donació d'oòcits el 2014, un 15,6% menys que l'any anterior · La xifra de dones que es van sotmetre a un tractament de reproducció assistida també va retrocedir lleugerament respecte al 2013 i es va situar en 576

13.11.2017 | 10:17

El nombre de gironines que donen òvuls retrocedeix després d'anys a l'alça. En total, 179 dones de les comarques gironines van donar oòcits per poder tirar endavant tractaments de reproducció assistida, segons les dades de l' Estadística de la reproducció humana assistida a Catalunya 2014 que acaba de publicar el Departament de Salut, ja que aquest tipus d'informes tenen un decalatge mínim de dos anys respecte l'any que es refereixen.

Així, segons les dades de la conselleria, el 2014 és el primer any que el nombre de donants va retrocedir respecte els anteriors des del 2008. Si aquell any eren 78 les gironins que es van sotmetre a aquest procediment que s'allarga setmanes i implica medicació, al 2013 van ser gairebé tres vegades més, 219.

La dada del 2014, però, suposa 33 persones menys que l'any anterior, és a dir, un descens del 15,6% en un any.

L'informe també recull un descens del nombre de donacions al conjunt de Catalunya. L'any 2014 van ser 3.550 les dones que van donar oòcits a Catalunya, un 13,6% menys que l'any abans, quan eren 4.108.

Pel que fa al perfil, es manté similar que els anys anteriors. Al contrari del que passa en el cas de les receptores, un col·lectiu en què les dones estrangeres representen gairebé la meitat del total, en el cas de les donants, les residents a Catalunya suposen el 99%, tot i que una quarta part són nascudes a l'estranger.

El col·lectiu de dones gironines representa un 5,1% del total de donants a Catalunya, malgrat que la majoria són de Barcelona (el 86%), i després de Tarragona (7,2%).

I si el nombre de donants d'òocits baixa, també ho fa el de les dones que passen per un procés de fecundació artificial. Segons l'informe del Departament de Salut, 576 dones residents a les comarques gironines es van sotmetre a un procediment de reproducció assistida, una xifra lleugerament inferior a les 581 del 2013, que va ser el punt més alt dels darrers anys, un 40% superior a l'inici de la crisi.

Les receptores gironines representen un 3% del total de Catalunya, on se'n van comptabilitzar 17.503, gairebé el mateix nombre que al 2013, que eren 17.021.

D'aquestes, el 40,7% eren de Barcelona, però més de 8.400, el 48,3%, tenien fixada la seva residència en un país estranger, ja que la legislació que empara les tècniques de fertilitat a l'Estat, més laxa que en altres països europeus, atreu gent d'altres llocs.

Edats capgirades

En relació a l'edat de les mares, hi ha piràmides d'edats invertides en el cas de les donants i les receptores.

Quatre de cada deu persones que van ser donants d'oòcits a Catalunya tenien menys de 25 anys, i les dones de la franja d'edat entre 24 i 29 anys representen el 34,8%.

Aquesta proporció es capgira en el cas de les dones receptores de les transferències, ja que les menors de 29 anys suposen tan sols el 4%, mentre que les d'entre 30 i 34 suposen el 20,4%. El 42,8% es concentra entre els 35 i 39 anys, mentre que el 27,9%, té entre 40 i 44 anys. Un 4,9%, supera els 44.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Una estudiant a la UdG, en una imatge d'arxiu.
Baixen els universitaris de fora de la província que s'hi desplacen per estudiar

Baixen els universitaris de fora de la província que s'hi desplacen per estudiar

El 28,5% dels alumnes que cursen estudis superiors a les comarques gironines no hi resideixen, la...

L´institut Pla de l´Estany aposta per la prevenció de l´assetjament creant un servei de mediació

L´institut Pla de l´Estany aposta per la prevenció de l´assetjament creant un servei de mediació

Quinze alumnes de segon i tercer d'ESO i set professors formen el primer grup de mediadors del...

La Salle bat el rècord de gent fent un pols alhora i recapta diners per a beques educatives

La Salle bat el rècord de gent fent un pols alhora i recapta diners per a beques educatives

L'alumnat de Girona s'adhereix a un repte organitzat pel 25è aniversari de l'ONG Proide. Cada...

Cinquena setmana de la música a l´escola Joan Margarit de la Bisbal

Cinquena setmana de la música a l´escola Joan Margarit de la Bisbal

La comunitat educativa, l'Escola Municipal de Música i entitats locals participen en el programa

La ciència mobilitza l´institut Puig Cargol

La ciència mobilitza l´institut Puig Cargol

Una mostra d'experiments a càrrec de l'alumnat de Batxillerat, una xerrada sobre el...

Llagostera Idees per reutilitzar aigües residuals

Llagostera Idees per reutilitzar aigües residuals

Ivet Bayé Portillo i Nil Mas Labarta, de l'escola Puig de les Cadiretes de Llagostera, han...

Enllaços recomanats: Premis cinema