El primer nadó del món nascut a partir d'un òvul vitrificat de forma automatitzada conservat mitjançant criopreservació ha vist la llum a la clínica Dexeus Dona de Barcelona. El nadó va néixer el passat 29 de setembre completament sa, amb 2,2 quilos de pes i 46 centímetres d'altura, per part vaginal a les 37 setmanes de gestació, segons va informar ahir el Servei de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona, els especialistes de la qual han aconseguit aquest avanç en reproducció assistida.

L'envidriament és un sistema de criopreservació ultraràpid que redueix el temps i el risc de la formació de vidres de gel, i que fins ara només podia fer-se de forma manual. Segons va explicar la cap de la Secció de Biologia del Servei de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona, Montse Boada, «aquest naixement confirma la viabilitat d'aquesta nova tecnologia, que està al mercat des de fa només un any i que actualment només han incorporat alguns hospitals i clíniques de reproducció assistida d'arreu del món».

Fins ara, el procés d'envidriament s'havia fet sempre de forma manual i havia de ser un embriòleg expert l'encarregat de preparar les mostres i realitzar els diferents passos d'envidriament fins a la seva conservació en nitrogen líquid a -196º C. La novetat que aporta aquest nou sistema, és que permet que l'exposició del material biològic als mitjans crioprotectors es faci de forma automatitzada i en un dispositiu tancat hermèticament evitant el contacte directe dels ovòcits amb el nitrogen líquid.