Els serveis tècnics del Consell Comarcal de la Garrotxa han acabat part d'un estudi de detecció i valoració d'Consell Comarcal de la Garrotxa habitatges buits Es tracta de la part del poble que s'estén per la plataforma de 8 hectàrees de damunt de la cinglera. Segons ha explicat l'alcalde Miquel Reverter (ERC Això no obstant, segons Reverter, cap amenaça ruïna.

El Pla Especial de Protecció del Nucli Antic, aprovat de manera inicial el 2009, marca 152 cases al nucli antic. En conseqüència aproximadament, un 20% dels habitatges del Nucli Antic estan buits. La major de les cases són edificis petits de planta baixa i un pis que contenen un sol habitatge.

Ha assenyalat que un dels objectius de l'estudi és iniciar una línia d'ajuts als propietaris perquè puguin rehabilitar els habitatges.

Reverter ha assenyalat que l'estudi de detecció d'habitatges està finançat per la Diputació de Girona i forma part del Pla Integral de Protecció de la Cinglera de Castellofollit.

El darrer és un acord de protecció establert entre la Generalitat, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l'Institut Geològic de Catalunya i l'Ajuntament.

Reverter ha explicat que documentar l'estat de les cases que estan damunt la cinglera és una de les aportacions de l'Ajuntament en el pla. «És la responsabilitat nostra», ha dit.

L'alcalde ha explicat que el pla va endavant i que en els dies vinents l'Ajuntament adjudicarà la neteja de les dues parts de la cinglera. Serà la primera acció directa a la cinglera en molt de temps. Consistirà en una neteja quirúrgica destinada a reduir els efectes de l'erosió provocats per l'aigua i les arrels dels arbres i arbusts que creixen a la cinglera.

També hi ha situacions, en les quals incideixen els desaigües de les cases i, en alguns casos, el sobrepès dels edificis.

La idea és mantenir en bon estat la cinglera i evitar els ensorraments de pedres i terra que la posen d'actualitat. Segons les consultes fetes als veïns, viure damunt de la cinglera no representa cap perill i ningú n'ha marxat per por d'un ensorrament de terra.

Per la seva part, els tècnics sempre han mantingut que es pot viure damunt de la cinglera amb tota seguretat durant centúries.

Fa uns 8 mesos, el darrer despreniment va enfonsar 70 tones de runes i pedra i va encendre l'alarma de tal manera que van decidir activar el Pla de Protecció de la Cinglera que ja havien acordat uns mesos abans també amb motiu d'un despreniment a la part que dona al Turonell.