La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització internacional de narcotraficants i els ha comissat quatre tones de cocaïna. La policia estima que si la quantitat confiscada hagués entrat al mercat negre hauria estat valorada en més de 103 milions d´euros.

La policia ha detingut 40 persones -34 homes i 6 dones de nacionalitats espanyola, britànica, marroquina- que formaven a una organització internacional dedicada al tràfic de cocaïna i blanqueig de capitals.Les detencions s´han fet a Girona, Pontevedra, Madrid, Melilla i el Marroc.

Tres milions en cocaïna a Lloret

A les comarques de Girona, els agents van fer una destacada troballa de droga: en un habitacle ocult sota terra, com si fos un búnquer de Lloret d Mar, els narcotraficant hi havien amagat 120 quilos de cocaïna, que estaria valorada aproximadament en tres milions d´euros si arribés al mercat negre. Una partida de droga, que segons la policia, estava destinada a Alacant i per després ser distribuïda oculta en camions al Regne Unit.

Durant el desenvolupament de l´operació, els agents també van intervenir també a Pontevedra 870 quilos de cocaïna que estaven ocults en un habitatge, i que es pretenien distribuir al Regne Unit a través de les províncies d´Alacant i Girona.

Aquest subgrup de la xarxa utilitzava per al transport de la droga una autocaravana i vehicles tipus llançadora per evitar ser detectats.

L´operació policial ha estat coordinada per l´Europol i Eurojust. Ha comptat amb la col·laboració de la DEA nord-americana, l´Oficina Alemanya de Recerca Duanera (ZKA), Policia Alema­nya, Carabinieri italians i la DGST Marroquina.

En l´operació s´han detingut 40 persones pertanyents a una organització dedicada al tràfic de drogues i blanqueig de capitals i s´han comissat quatre tones de cocaïna, més de 13 milions d´euros en efectiu, 105 quilograms d´haixix, 18 vehicles d´alta gamma i tres embarcacions.

Dos grups vinculats

La Guàrdia Civil assegura que amb aquest cop policial s´han desarticulat dos grups interrelacionats entre si, un establert al nord d´Espanya i l´altre establert a Melilla amb ramificacions a Màlaga i el Marroc.

L´operació es va iniciar el 2016 quan es va tenir coneixement de l´existència d´un grup de persones que s´estaria dedicant al tràfic de drogues utilitzant per a això embarcacions d´esbarjo tipus veler, des de Dénia.

Fruit d´aquesta informació, els agents van interceptar una d´aquestes embarcacions procedents de Veneçuela i que tenia com a destinació el Port de Cadis. Transportava 400 quilos de cocaïna ocults en un doble fons situat a la proa de l´embarcació que van recobrir amb planxes de plom per dificultar el seu descobriment.

A partir d´aquesta intervenció i de l´estudi de la documentació intervinguda, la Guàrdia Civil va posar al descobert l´existència d´una organització internacional de narcotràfic que estava introduint de forma periòdica cocaïna utilitzant nous procediments.

Al País Basc i Melilla

Posteriorment, els agents van constatar que la xarxa comptava amb diversos col·laboradors al País Basc, i que els caps de l´organització es desplaçaven des de Sud-amèrica fins a Espanya per a realitzar funcions concretes, entre les quals es trobava la recollida dels beneficis de la venda de la droga per al seu trasllat físic a Veneçuela. També van determinar que l´organització havia creat a Espanya dues estructures criminals independents, la primera establerta al País Basc i que era l´encarregada d´introduir i distribuir les partides de cocaïna que enviaven per via marítima, i la segona, establerta a Melilla i que es dedicava al blanqueig dels diners.

Gràcies a la col·laboració amb l´Oficina de la DEA a Madrid van saber que un dels principals col·laboradors del grup s´havia desplaçat des de Veneçuela a Espanya per recollir els diners. El van localitzar i van descobrir que era l´encarregat de recollir els diners del grup de Melilla, i que per evitar aixecar sospites havia creat un entramat empresarial dedicat a la compra venda de mobles de fusta a Espanya, enviant la mercaderia a Veneçuela via marítima en contenidors.

Un sistema que li permetia amagar els diners, generalment en bitllets de 200 i 500 euros en dobles fons. En una intervenció, la policia va interceptar més de vuit milions d´euros en efectiu al port de València. També usaven persones amb escassos recursos econòmics per ocultar els diners.

El cap del grup de Melilla va ser ditingut a Frankfurt i fent compra-venda de vehicles, blanquejava els diners del narcotràfic per a l´organització veneçolana principal.

Gràcies a aquest arrest, posteriorment van ser detingudes 15 persones més a la Península i a Melilla.