'envelliment de la població està en les previsions de tots els centres sanitaris de Catalunya. Suposa la principal partida dels pressupostos dels consorcis d'acció social i la previsió és que l'allargament de la vida comporti una adaptació dels serveis sanitaris d'un abast sense precedents.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, el 2020 tres de cada 10 persones tindran més de 65 anys. El problema serà més greu al Ripollès i la Garrotxa, les dues comarques que marquen els percentatges més elevats d'envelliment de Catalunya.

Segons dades de l'Hospital de Campdevànol, el percentatge de ciutadans de més de 65 anys al Ripollès és del 24,5% mentre que a la resta de Catalunya és del 18%, un 6,55% de diferència.

Dels 25.101 habitants del Ripollès, la població tendeix a concentrar-se en la franja d'entre 40 i 65-70 anys. A més, cada vegada hi ha més persones amb més de 80 anys. L'any passat, els veïns del Ripollès de més de 85 anys ja superaven el 4% de la població, mentre que la mitjana catalana és d'un 3%.

L'esperança de vida de la comarca és de 81,8 anys i la població en general ha baixat en un 1% en els darrers temps. El motiu pel qual el Ripollès és la comarca amb gent més gran de Catalunya és que a l'augment de l'esperança de vida s'hi afegeix que és una de les comarques amb menys recepció de nouvinguts joves.

Així doncs, la població jove és la que neix en el territori. Es tracta d'una part de la població que, un cop acabada la part de la vida dedicada a la formació, té molts elements que deixen la comarca per tal de buscar oportunitats laborals en les zones més poblades i més ben comunicades. La sortida de part dels joves contribueix al decalatge a favor de les generacions d'edat més avançada.

La proporció favorable al conjunt de persones de més edat fa que un dels objectius principals per a l'Hospital en els propers anys sigui l'aposta per desenvolupar un model integral d'atenció geriàtrica i aplicar nous models d'atenció hospitalària domiciliària.

Com a la resta de Catalunya, també es tracta d'adaptar els avenços en medicina a l'envelliment de la poblaciò. Això es concreta en un cada cop més elevat grau d'aplicació de la medicina personalitzada.

Per exemple, la creació d'aparells que tendeixin cada vegada més a adequar-se a les característiques de cada pacient a través de la tecnologia de tres dimensions.

Es tracta d'una progressió que té el repte de sobreviure econòmicament al fet que la gent treballi fins als 65 anys i visqui a la vora de 100 anys en bones condicions.

Els professionals mèdics del país també cerquen com introduir la innovació de recerca en un ambient econòmic marcat per l'escassetat d'un temps de canvi de model econòmic a la baixa.

La Garrotxa

A la Garrotxa, la població de més de 65 anys és d'unes 11.200 persones. Es tracta del 20% d'un total de població de 56.000 persones. Dels 11.200 majors de 65 anys n'hi ha 3.000 que viuen sols, uns 900 d'ells tenen més de 85 anys. Mentre que en el global de la poblaciócatalana els majors de 85 anys representen el 2,9% de la població, a la Garrotxa s'enfilen fins al 4%.

Fins als setanta anys, la proporció d'homes és superior a la de dones. Malgrat que, en termes generals, la diferència és petita, la balança a favor de les dones s'inverteix de manera substancial a partir d'aquesta edat i, a mesura que avança els anys, més s'eixampla la diferència a favor d'elles.

Segons dades facilitades pel Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, les dones grans tendeixen a quedar soles i amb unes pensions d'aproximadament 400 euros de mitjana inferiors a les dels homes.