El Col·legi de Metges de Girona celebrarà l'any 2018 el seu 120è aniversari amb actes per enfortir el vincle amb els seus col·legiats i obrir-se a la societat gironina. La reunió per a la constitució del Col·legi, un dels més antics de l'Estat, va ser el 18 de juliol de 1898, si bé l'embrió de l'entitat es remunta encara més enrere. I és que el 1894 es va crear el Sindicat de Metges Gironí, el primer organisme professional de caràcter mèdic de l'Estat.

Per a celebrar l'aniversari, s'han programat diverses activitats durant el primer semestre de l'any vinent que s'adrecen tant als metges com al públic en general. La primera és un cicle de conferències-col·loqui sobre salut enfocades cap al que, a parer del president del Col·legi, el doctor Josep Vilaplana, és la base de la medicina actual, la promoció de la salut i la prevenció. Així, les conferències estaran impartides pel productor televisiu Josep Maria Mainat, que es centrarà en la relació entre la medicina i la tecnologia (25 de gener, 19.00); el cardiòleg Valentí Fuster, dedicada al foment dels hàbits saludables en la infància (8 de febrer, 20.00) i Toni Massanés, de la Fundació Alícia (22 de març, 19.00), sobre el menjar, el planer i la salut. Les xerrades seran a l'Espai Caixa i seran gratuïtes, però cal una inscripció prèvia.

Per Sant Jordi es presentarà el llibre "Centres sanitaris de Girona i província", una publicació del Col·legi sobre la història dels centres sanitaris a les comarques gironines des del segle XVIII i fins a l'actualitat. També es reeditarà el llibre biogràfic del doctor Josep Pascual i Prats, primer president del Col·legi, que va liderar el col·lectiu mèdic gironí entre 1898 i 1923. Els dos llibres estaran disponibles en un web commemoratiu del 120è aniversari.

El 17 de maig es celebrarà una jornada de portes obertes al Col·legi i s'entregaran de nou els premis Bonastruç ça Porta, que reconeixen tres professionals o equips mèdics de la demarcació que han destacat durant l'any. En aquell mateix acte també es lliuraran les beques Joan Bruguera a la formació mèdica i es presentarà un diccionari de medicina per a nens de la filòloga Rosa Estopà.