Una vintena d´institucions sanitàries i entitats s´han unit per lluitar contra el tabac a les comarques gironines. L´Agència de Salut Pública de Catalunya, l´Institut Català de la Salut, les institucions que gestionen els hospitals comarcals o els Col·legis de Metges, d´Infermeria i Odontòlegs són alguns dels ens que ahir van constituir la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme a la Regió Sanitària de Girona, de la que tambe en formen part la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, l´Associació d´Estudiants de Ciències de la Salut a Girona, l´Oncolliga o l´AECC.

Aquesta aliança, creada en el marc de la VIII Trobada del Programa d´Atenció Primària Sense Fum. Catalunya sense fum...i Girona més! que va aplegar uns 150 professionals, treballarà conjuntament per evitar l´exposició involuntària al fum ambiental del tabac, prevenir l´inici de l´hàbit tabàquic i promoure´n l´abandonament.

Durant la trobada, els participants van coincidir en què cal treballar-hi des de diferents àmbits, no només el sanitari o el normatiu.

I és que, segons l´Enquesta de Salut de Catalunya 2015-2016, a Girona un 25,3% de la població fuma, una dada superior a la mitjana catalana. Els homes fumen més que les dones (un 31,4% els homes respecte a un 19,1% les dones) i les persones de classe social més desafavorida fumen més.

Les morts atribuïbles al tabaquisme a Catalunya són més de 24 cada dia, fins al punt que 1 de cada 6 morts a Catalunya es relaciona amb el consum de tabac.