La Fira Orígens va obrir les portes ahir al matí al recinte Firal d’Olot. Centenars de persones van entrar per tastar i comprar entre les parades dels 90 productors seleccionats per la sisena edició del certamen. La novetat d’enguany és la presència de més productes ecològics que en les edicions anteriors. Hi ha productes làctics, carns, cervesa, pastisseria i fleca.

Uns exemples d’oferta ecològica són els pollastres i ànecs del Mas Planeses de Sant Ferriol, l’arròs la Tramuntana de l’Alt Empordà, i els torrons de Xixona de l’empresa Massaxuxes. Edurne Bordas del Mas Planeses de Sant Ferriol explica que fan servir el sistema medieval de regeneració del terra agrícola. Tenen els pollastres i els ànecs en els camps buits d’hortalisses. L’aviram es menja les herbes i els insectes i fema amb el excrements. Quan tenen un camp adobat pel cultiu traslladen els ànecs i les gallines a un altre. Dels ànecs i les gallines i pollastres en fan guisats en conserva. En un pot posen pollastre amb ratafia o ànec a la taronja. Els preparats serveixen per barrejar-los amb patates fregides o amb arròs i també es poden menjar damunt de torradetes d’aperitiu.

Segons explica Josep Colls, l’arròs la Tramuntana de Riumors té un avantatge respecte als altres arrossos. El vent del nord treu la humitat dels grans d’arròs i fa que no tinguin necessitat de fungicides químics. Fan les varietats onís, garnaroli i garnaroli integral.

A les portes de Nadal, no poden faltar els torrons de Xixona. Marta Coll de l’empresa Massaxuxes ofereix torrons ecològics. És a dir, artesans al 100% i fets amb productes de qualitat. Tenen torrons d’avellana i ametlla fets amb mel, el típic de Xixona, els de xocolata amb ametlla i d’altres.

El regidor de Promoció Municipal, Estanis Vayreda, va ressaltar el primer concurs de coques de forner. Va haver-hi 29 participants i el guanyador va ser el forn cal Pujals de Sant Boi de Lluçanès. En segon lloc va quedar el forn la Fogaina de les Preses i en tercer la Torna de Tortellà.

Enguany, el territori convidat és Idiazabal, un poble del País Basc. Presenten cinc petits productors, dos de formatge d’ovella, un de formatge de vaca, un de txacolí i un de sidra. Són a l’aula de tast per explicar com elaboren els seus productes.

A l’aula de tast, fan tastos i maridatges dels productes exposats a la fira. Ahir van fer tast de mar i muntanya de Girona Excel·lent, plaers a l’abast d’Idiazabal, xocolates de garrofa de la casa Garrofina, tastem la Vall de Bianya de Bianya, vins ecològics dels cellers Adons, Mas Vida i Suriool. Avui hi ha pans ecològics i pizzes de l’Espurna, la Fogaina i Artipà, cerveses artesanes del gremi d’elaboradors, torrons de Massaxuxes i formatges i vins de la Xiquella i Parató.