La quinzena de Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) dels ens locals que compten amb el suport de l'Institut Català de les Dones (ICD) van fer l'any passat 7.376 atencions a 2.124 dones de la província de Girona.

Aquests serveis faciliten a les dones assessorament psicològic i jurídic i donen una resposta coordinada a les seves necessitats d'informació i assessorament. També fan detecció, prevenció i sensibilització sobre la violència masclista i formen part de la Xarxa d'atenció i recuperació integral per a les dones en situacions de violència masclista

Aquesta és una de les dades que l'Institut Català de les Dones ha donat a conèixer a través d'un dossier estadístic que reflecteix diversos aspectes de l'abordatge de la violència masclista a Catalunya a partir de les diferents fonts de què es disposen.

El Dossier s'ha publicat amb motiu de la commemoració dissabte passat del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.

Un terç per violència masclista

A tot Catalunya hi ha desplegats fins a 102 Serveis d'Informació i Atenció a les Dones. Aquests durant el 2016 van fer l'any passat 88.922 atencions a 26.235 dones, de les quals el 8.827 travessaven situacions de violència masclista (33,6%).

El Dossier, publicat amb motiu de la commemoració dissabte del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, també recull l'evolució del nombre d'assassinats, denúncies, ordres de protecció, delictes contra la indemnitat sexual, mutilacions genitals femenines i matrimonis forçats.

Cal recordar que cada dia s'atenen cinc víctimes de violència masclista a la província. La violència masclista en el marc de la parella és la que genera més moviment policial i, de fet, entre juliol i setembre s'han atès 406 víctimes i s'han generat 419 denúncies.

També és destacable el seguiment que fan els grups d'atenció a la víctima dels Mossos d'Esquadra. N'hi ha a les principals ABP de la Regió Policial. Fins al 31 d'octubre, a la Regió Policial de Girona els Mossos estaven fent el seguiment de 1.799 víctimes i, d'aquestes, fet que és rellevant, n'hi ha 1.266 que tenien una mesura judicial de protecció. Es tracta d'una xifra superior al total del 2016, quan es va acabar amb el seguiment de 1.688 víctimes i, d'aquestes, 1.230 tenien una mesura judicial de protecció. Quant a la violència masclista en l'àmbit familiar, s'ha de destacar que hi ha hagut 63 denúncies i s'han atès 66 víctimes.