El Baix Empordà és una àrea que compta amb mar, plana i muntanya, uns espais on els cultivadors de marihuana han sabut adaptar-se. Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de la Bisbal d'Empordà ho saben i durant l'any 2017 han triplicat els cultius desmantellats.

Localitzar aquestes plantacions sovint no és una tasca fàcil, però la col·laboració ciutadana i el patrullatge que fan els agents pels municipis de la zona són clau.

De tipus de cultius n'hi ha com a totes les comarques, però al Baix Empordà n'hi ha un que «ara és molt freqüent», diu el cap de la comissaria dels Mossos de la Bisbal, l'inspector David Puertas. Aquest, a més, s'ha convertit en un bon amagatall per a la droga i consisteix a conrear marihuana en camps de blat de moro.

Aquesta modalitat es va detectar fa uns tres anys a la zona i el 2017 els Mossos van actuar des de l'aire -amb helicòpter i drons- per tal de veure a quins municipis i camps s'estava utilitzant. L'agost passat van localitzar fins a nou plantacions en una operació desenvolupada a tota la comarca. N'hi havia entre el blat de moro en camps de Serra de Daró, Gualta, Torroella de Montgrí, Fontanilles i Parlavà.

Com explica Puertas, aquesta forma de cultiu consisteix bàsicament a «plantar la marihuana quan el blat de moro ja està crescut fent com clapes». «A més, com que hi sol haver reg automàtic a la zona, això fa que qui la planta només hi hagi d'anar de tant en tant a cuidar-lo o a recollir les plantes», afegeix.

Avís dels pagesos

Els pagesos sovint són els que avisen els Mossos de la presència de la droga. L'operatiu de finals d'estiu passat va comptar amb l'ajuda també de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona i dels mitjans aeris del cos dels Mossos.

Va ser necessari el desplegament, com destaca l'inspector, perquè «són grans extensions i ens anaven guiant des de l'aire per accedir al lloc i arrencàvem les plantes». No hi va haver detinguts perquè, segons diu el cap dels Mossos de la Bisbal, «la investigació és complicada perquè és difícil saber qui ho conrea perquè van molt poc al lloc». Es preveu repetir el macrooperatiu aquest any.

L'altra tipologia de cultiu que fa uns anys va començar a detectar-se en aquesta àrea del Baix Empordà són les plantacions a tocar dels rius. Encara se segueix fent, perquè és una àrea on hi ha el riu Ter i moltes zones de regadiu.

Tot i això, diu Puertas, «segurament per les nostres intervencions ha anat a la baixa i el 2017 n'hem trobat menys». Aquest tipus de plantacions consisteixen bàsicament en el fet que els cultivadors posen motors que agafen l'aigua del riu o dels canals i van regant una plantació que s'intenta camuflar.

I finalment, l'altra forma d'ocultar la marihuana en espais oberts que la policia ha descobert és plantar-la al massís de les ­Gavarres. David Puertas ressalta que en aquesta àrea muntanyosa les plantacions es troben en «llocs de difícil accés».

Per fer el cultiu els delinqüents primer es dediquen a «desforestar un tall de muntanya i hi comencen a plantar. A més, hi instal·len, per exemple, un gota a gota i van creixent les plantes».

Segons indica el cap dels Mossos de la Bisbal, aquests són els principals cultius a l'exterior, mentre que a l'interior no varien respecte a altres zones. En troben en habitatges ocupats i que es destinen només al cultiu de la droga, o en domicilis on hi viu gent que aprofita espais lliures. Aquests indoors i també els que s'han trobat en naus solen ser més complexos i sovint els porten professionals.

A Vullpellac, el 2017, en dues naus llogades, els Mossos hi van trobar 4.400 plantes, que pesaven 500 quilos. Van detenir els dos cuidadors. L'inspector recorda que les plantacions eren molt complexes i que fins i tot el material per tenir-ne cura era comprat d'Holanda, entre d'altres llocs.

En relació amb els clients de la droga que hi ha a la zona, en comparació amb els de l'Alt Empordà, on la majoria són francesos, l'inspector relata que n'hi ha algun del país veí però que en aquesta àrea «la gent que consumeix és de la zona». Pel que fa als cultivadors i traficants, destaca que no es pot parlar de clans, sinó de grups que es dediquen al negoci de la droga.

Durant l'any passat, els Mossos d'Esquadra de la Bisbal van desmantellar nou plantacions, van detenir nou persones i van comissar fins a 7.106 plantes que pesaven 1.718 quilos. El comís estrella del 2017 va ser a Ullà a finals d'any, on van desmantellar un grup que enviava droga en sobres arreu del món.

Les xifres contrasten amb les de l'any anterior. Durant el 2016, les intervencions van ser de tres plantacions i el nombre d'arrestats -un dels quals va ingressar a presó- el mateix que durant el 2017. En canvi, el nombre de plantes va ser molt menor: 1.342 unitats que pesaven 308,21 quilos.

El cap dels Mossos a la Bisbal, analitza l'evolució a l'alça i ho justifica per una banda perquè, segons la seva opinió, l'increment dels comissos es deuria «en primer lloc al fet que ha proliferat una mica més i és un delicte que no té unes penes grans».

En segon lloc, indica, «els beneficis, sobretot si són indoors, són bastant ràpids i cíclics». I finalment ressalta que «en haver-hi més plantacions ens arriben més casos i podem fer més investigacions».

Un negoci rendible

Puertas explica que el negoci de la marihuana malauradament és molt rendible per la inversió que ha de fer el delinqüent. I el benefici que en treu, per exemple si la droga arriba al mercat negre, és de 1.287 euros per quilo de marihuana, segons dades del Ministeri de l'Interior.

Puertas destaca que el Baix Empordà no és una àrea on la marihuana tingui el mateix pes que a l'Alt Empordà, que està a tocar de la frontera i on el negoci és molt elevat.

I diu que com a cap de la comissaria de la Bisbal la «preocupa tot el que sigui delicte però sobretot allò que crea més nivell d'alarma social, que ara mateix és el terrorisme, el tema dels robatoris a l'interior domicili o un de violent». Respecte a la marihuana, diu que hi segueixen treballant i investigant cada cas nou.