Els professionals sanitaris de les disset residències públiques i de gestió pública per a ancians i persones amb discapacitat tindran accés, des del mateix centre, a l'aplicatiu informàtic que utilitzen els Equips d'Atenció Primària (EAP) i compartiran l'historial clínic en un entorn col·laboratiu, la qual cosa millorarà l'atenció, la comunicació i la presa de decisions. Entre els centres que faran servir aquest sistema hi ha la Creu de Palau i el Puig d'en Roca, les dues a Girona.

El secretari d'Assumptes Socials i Famílies destaca que suposa «un pas endavant» per donar resposta a la realitat que veuen cada vegada més les residències, on el perfil d'usuaris és cada cop més depenent, d'edat més avançada -amb una mitjana d'ingrés de 84 anys- i amb un perfil clínic més complex, la qual cosa fa que s'hagin d'interrelacionar més les tasques de cures i de curació.

Per la seva banda, el responsable del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, posa en valor que els metges i infermeres d'una residència tindran la mateixa informació que els equips d'atenció primària, amb accés a la plataforma interoperada pel sistema de salut, la qual cosa suposarà un salt qualitatiu tant en l'atenció com en la comunicació amb el metge de capçalera: «No volem familiars que facin de correus, sinó que acompanyin», afegeix.

El sistema s'implementarà en aquestes residències de gestió pública aquest any i el 2018 també treballaran en «com escalar aquesta experiència en centres públics de gestió delegada», uns 40 més, explica Iglesies, que afegeix que si l'experiència és positiva, més endavant podria plantejar-se en la resta, en conversa amb el sector.

Les disset residències públiques, actualment, tenen una capacitat de 18.19 places i compten amb 184 professionals, entre persona mèdic i d'infermeria. Si s'estengués a la resta de residències d'arreu del país, públiques o privades, s'arribaria a 1.600 centres amb una capacitat global de 70.600 places.

Els metges i infermeres de les residències comptaran amb un aplicatiu informàtic que pot instal·lar-se en ordinadors i en tauleta, la qual cosa els permetrà assimilar les seves funcions a les dels professionals d'atenció primària, i accedir a aquesta informació clínica des del mateix llit de l'usuari de la residència.

Podran consultar imatges mèdiques i prescripcions de medicaments, la qual cosa també reduirà ingressos innecessaris en urgències, així com introduir dades rellevants sobre el diagnòstic, atendre urgències al mateix centre, demanar analítiques al CAP i consultar els resultats, demanar visites a especialistes i anotar o prescriure la medicació que requereixin.

El sistema respectarà la privadesa de les dades, de caràcter mèdic, amb garanties per als residents i confidencialitat en l'accés.