Una nena de 17 mesos va morir la nit de dimecres a dijous a l'hospital doctor Josep Trueta de Girona, tot apunta, per una meningitis. La nena era veïna de Breda, segons recollia ahir el Diari del Baix Montseny.

Segons fonts del departament de Salut, la criatura va ingressar el mateix dimecres al centre de referència de les comarques gironines procedent d'un hospital comarcal de la demarcació, que la va derivar a Girona atesa la gravetat.

La nena va ser tractada a la UCI Pediàtrica del Trueta però la infecció va ser «fulminant» i els metges no van poder salvar-li la vida.

Tot apunta que la nena hauria patit una sepsis meningocòccica -una infecció generalitzada - però des del centre sanitari s'està pendent dels resultats analítics que ho confirmin.

Fonts de Salut indiquen que s'ha iniciat el tractament preventiu entre els contactes més propers a la criatura, que són, cinc persones de la família en aquest cas.

La meningitis o malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. Se'n produeixen casos durant tot l'any, però de manera més freqüent durant els mesos d'hivern i primavera.

Generalment són casos aïllats, però poden aparèixer també com a brot (presentació de dos o més casos relacionats), sobretot en familiars convivents i escoles. En aquest cas, Salut considera que es tractaria d'un cas aïllat.

El microorganisme es transmet de persona a persona mitjançant les secrecions faríngies i nasals. El risc de contagi augmenta si hi ha un contacte estret amb la persona malalta (com dormir a la mateixa habitació, viure a la mateixa casa, o fer petons amb intercanvi de saliva, per exemple), però no cal desinfectar objectes ni espais com a mesura preventiva perquè el meningococ resisteix molt poc temps fora de l'organisme.

L´any passat es van comptabilitzar una desena de casos a la regió sanitària de Girona: nou de persones residents de la demarcació i un que no. Quatre dels casos de l´any passat eren pacients en edat pediàtrica.

Dues persones van acabar morint a la demarcació a causa de la meningitis: un nen d´un any i una persona de 72 anys.