Un estudi fet per l'empresa gironina GoodGut assenyala que els testos de cribratge del càncer colorectal basats en marcadors microbians de la flora intestinal tenen un 55% menys de falsos positius que els que es fan amb en base a la sang oculta en femta, el mètode que es fa servir en el programa de detecció precoç que s'aplica a Catalunya.

Actualment, el programa de detecció precoç del càncer de colon i recte passa per recollir mostres de femta dels pacients i buscar-hi restes de sang ocultes. En cas que el resultat sigui positiu, es dona hora als afectats perquè vagin a l'hospital a fer-se una colonoscòpia i confirmar o descartar que pateixin càncer

Els responsables de GoodGut admeten que el mètode actual és «eficaç i econòmic» però li veuen com a punt feble que té un «baix valor predictiu positiu de càncer», que se situa en el 8%. Això fa que hi hagi, segons asseguren, un «alt nombre de falsos positius» i «colonoscòpies innecessàries».

L'empresa es dedica a la recerca i desenvolupament de mètodes no invasius per detectar i tractar les malalties digestives fent ús de la microbiota intestinal. El seu mètode passa per analitzar la presència d'uns microbis concrets que apareixen a la flora intestinal en malalts de càncer o població de risc.

Estudi amb 450 pacients

L'estudi s'ha fet a 450 pacients amb clínica suggestiva de tenir càncer de colorectal i que han passat per una colonoscòpia. Els centres on s'ha dut a terme la recerca són el Josep Trueta de Girona el de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat, el Consorci Hospitalari de Vic, l'Institut d'Assistència Sanitària i l'Institut Català d'Oncologia

En base a aquest estudi, la proposta que fan passa per combinar els dos test (el de bacteris intestinals i el de femta en sang) per tal de millorar la detecció del càncer colorectal reduint els falsos positius.

El doctor Antoni Castells, un dels coordinadors del programa de detecció del càncer colorectal a Barcelona, apunta que si es confirmen aquests resultats es podrien reduir les colonoscòpies innecessàries en un 32% i la detecció de les lesions precanceroses en un 59%. GoodGut calcula que aquesta situació es traduiria en un estalvi de, «com a mínim», 5,5 milions d'euros per cada ronda de cribratge.

Els responsables de l'empresa aposten per la combinació dels dos testos ja que permetria detectar el càncer colorectal «amb un 94% de sensibilitat» i la neoplàsia avançada «en un 80%», segons explica el doctor Xavier Aldeguer, director mèdic de l'empresa al Parc Científic i Tecnològic de Girona i metge de l'hospital Josep Trueta.