La recerca científica a Batxillerat té un estímul en concursos com el Certamen Joves Investigadors, amb què la Secretaria General d'Universitats i l'Institut de la Joventut del Ministeri d'Educació premien les millors investigacions d'estudiants d'arreu de l'Estat i que, en la trentena edició, acaba de reconèixer amb un tercer premi un treball fet a Girona. Es tracta del projecte titulat «La bellesa molecular del card marià. Proposta computacional de la diana proteica de la silibinina», que Guillem Vila Siles, actual estudiant del grau de Química a la Universitat de Girona, va elaborar mentre estudiava al col·legi Bell-lloc del Pla.

La investigació de Vila -premiada amb 1.000 euros- estudia aspectes teòrics de la molècula silibinina, provinent del card marià. Segons que va destacar el seu tutor i professor del Bell-lloc, Manel Montoliu, el doctor Joaquim Bosch Barrera de l'Hospital Josep Trueta de Girona -i antic alumne de l'escola- «ha demostrat que té una remarcable activitat antimetastàsica». El mateix docent va explicar que «la Química Computacional, en els aspectes més bàsics, és una disciplina que permet als estudiants de Batxillerat accedir al món de les simulacions estructurals i funcionals en els camps més sofisticats de la Química, en aquest cas, de la Bioquímica fina de la inhibició de la metàstasi, un procés investigat per nombrosos equips punters en la investigació biomèdica». En la part computacional, Vila va comptar amb el suport d'un altre antic alumne de Bell-lloc, el Dr. Aleix Viñolas Puig.

El jurat va emetre el seu dictamen el 14 de desembre i els premis es van entregar la setmana del 8 al 12 de gener al Centre Eurollatinoamericà de la Joventut situat a Mollina, Màlaga. Dels 179 treballs presentats enguany, corresponents a 255 estudiants, se'n van seleccionar els 40 millors. Entre ells n'hi havia 6 de catalans, amb només un de gironí; 12 de Madrid, 8 de Múrcia, 4 de Galícia, 2 d'Andalusia, 2 més de Castella-Lleó i també 2 de Navarra, a més d'un fet a Canàries, 1 d'Extremadura i un altre de València. Aquest concurs està obert a noies i nois de 15 a 20 anys, que poden presentar una investigació feta individualment o en un equip de tres estudiants.