Després que aquest curs, 2017-2018, s'hagin incorporat al sistema 4.714 nous professors, s'hagin cobert jubilacions i les baixes se substitueixin amb més celeritat, la borsa de substituts d'Ensenyament ha quedat reduïda. Aquesta situació s'ha agreujat amb l'epidèmia de grip i el Departament no pot arribar a cobrir totes les places que s'ofereixen.

Així ho va confirmar el portaveu d'Ustec·STEs, Ramon Font, qui va reconèixer que en alguns casos, sobretot d'especialitats com català o informàtica, i bàsicament als instituts de Secundària i Formació Professional, s'estan donant les vacants a graduats que encara no tenen el màster de Secundària. Font va considerar que, en aquests casos, «preval el dret a l'educació» per sobre d'aquests requisits, però va alertar que s'han de fer alguns canvis per solucionar el problema.

La setmana passada, del 15 al 19 de gener, unes 80 places, majoritàriament d'instituts (66), es van quedar sense substitut. Per aquest motiu, si no s'han cobert en dues sessions de nomenaments telemàtics passen a considerar-se places de difícil cobertura i els aspirants poden presentar-se als Serveis Territorials d'Ensenyament i, en alguns casos, als mateixos instituts, per ocupar la plaça, encara que no formin part de la borsa i malgrat no tinguin acabat el màster de Secundària, un dels requisits indispensables per formar-ne part en el cas dels professors d'institut. D'aquesta manera, els aspirants acaben entrant a la borsa amb un número 900.000 i els pot computar l'experiència.

La situació de manca de professorat per a substitucions s'ha anat donant aquest curs a causa, sobretot, de l'augment de la plantilla -en 4.14 docents més-, les jubilacions que han permès entrar 6.000 professors més al sistema, i la cobertura més ràpida de les substitucions. Font també va destacar que les darreres setmanes, l'epidèmia de la grip ha agreujat el problema, ja que ha multiplicat el nombre de baixes per malaltia.

I és que després de les vacances de Nadal, el 12 de gener el nombre de baixes no cobertes eren de 114 i de 127 el dia 9. En aquests casos, va explicar Font, s'ha trobat dificultats sobretot per a especialitats com informàtica, anglès, matemàtiques o música, algunes de Formació Professional o fins i tot català, matèria per la qual s'ha contractat professorat que només disposa del nivell D i no pas del grau de Filologia.

Arbúcies, Sant Feliu o Blanes

Per zones, Barcelona ciutat i l'àrea metropolitana aglutinen aquesta manca de professorat, però també es donen places d'aquest tipus a poblacions més petites d'arreu del territori com Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Amposta, Alcanar o Cervera.

Font va destacar que les retallades, que van deixar 3.000 professors a l'atur, van «dissuadir» moltes persones per formar-se com a docent, ja que aleshores no hi havia feina. El representant sindical va considerar que ara «és un bon moment» però va retreure que els màsters de Secundària són cars, no s'ofereixen a totes les universitats i són presencials, de manera que professionals d'altres sectors que voldrien aspirar-hi no poden cursar-los. A més, pel portaveu d'Ustec·STEs, el Departament no publicita prou la borsa d'interins i substituts i és prou flexible en la seva obertura, i va recordar que per arribar als nivells de 2010, el sindicat calcula que encara falten 7.200 professors.