El nombre de gavines a l'Estany de Banyoles (60) ha assolit la xifra més baixa des de 1996, tal com ha comprovat l'últim cens d'ocells aquàtics hivernants, que també ha detectat un lleuger descens de les espècies més abundants: el gavià, la fotja, l'ànec collverd i l'esplugabous, a més de la gavina. Pel que fa a les fotges, els registres d'aquest gener són els més baixos des de 2006 i els d'ànecs collverd es remunten a 2011.

El recompte ha anat a càrrec de l'associació de defensa del patrimoni natural del Pla de l'Estany Limnos-Ecologistes que apunta la sequera com a un factor clau en la reducció de cabussets -només ha vist 1 exemplar- i altres espècies. Malgrat el descens del nivell de l'aigua, l'entitat remarca la presència de 15 ànecs xarxet a les llacunes de Can Morgat.

D'altra banda, també s'ha constatat una davallada important del gavià argentat, que en un any ha passat de 1.154 a 679 individus. De totes maneres, Limnos apunta que aquestes aus solen anar a dormir a sobre de les indústries dels polígons de Banyoles i Porqueres.

Entre els resultats positius, l'associació destaca la recuperació del morell cap roig, una varietat ànec capbussador hivernant, que no s'havia vist els últims 4 anys.

Limnos també assumeix el cens del pas del Fluvià pel Pla de l'Estany, d'on ressalta l'observació de 11 corbs marins grossos, 16 cabussets, un blauet, una gran varietat d'ànecs i 18 ànecs mandarins.

Els censos es van fer, amb ajuda de voluntaris ambientals, el cap de setmana del 13 i el 14 de gener.