Fa anys que els criminòlegs de Catalunya lluitaven pel reconeixement de la seva disciplina, ja que tot i estar formats i tenir les competències per desenvolupar-se professionalment, no han tingut, fins ara, la possibilitat de fer-ho en plenes condicions.

La majoria de professionals, quan acaben la carrera, no troben feina o els costa molt ser reconeguts, ja que no existeixen llocs de feina on es demani específicament un criminòleg; o bé, els llocs on hauria d'estar-hi present, ja estan ocupats erròniament per altres professions.

Els primers passos

El passat dijous el Col·legi de Criminòlegs de Catalunya va convertir-se en una realitat, després de celebrar una assemblea constituent a Barcelona que va servir per escollir la junta directiva i els estatuts de l'organització.

La candidatura guanyadora va ser la de «Construïm Col·legi» -liderada per Daniel Limones-, que va sortir escollida amb 148 vots del total de 190 (entre persones assistents i vots delegats dels qui no podien venir). La llista la formen un total de 16 criminòlegs, 8 candidats i 8 suplents, que treballen en diferents disciplines.

Un dels trets més característics de la candidatura escollida és que volen «descentralitzar» el projecte i dur a terme un gran nombre de projectes i activitats des de la província de Girona. Tal com va explicar el secretari, Jaume Hombrado, «no es pot quedar tot únicament a Barcelona, és important explotar també altres nínxols».

Dos dels membres de «Construïm Col·legi» treballen precisament en aquesta zona: l'Eva Barroso, professora associada del Grau en Criminologia de la UdG, i en Sergi Fortià, responsable dels projectes tècnics de Mesures Penals Alternatives del Departament de Justícia del Pis de Reinserció de Figueres per a acollides de permisos de segon i tercer grau penitenciari. Un dels seus principals objectius és, doncs, poder crear un grup de treball específic a la demarcació que pugui detectar les necessitats dels criminòlegs, facilitar-ne la inserció laboral i fer formacions i activitats.

Set anys d'espera

La professió de criminòleg aborda l'estudi del crim amb l'objectiu d'aportar una informació contrastada i vàlida sobre l'infractor i la víctima. Els àmbits d'actuació dels criminòlegs estan relacionats amb la seguretat pública i els centres penitenciaris.

La primera sol·licitud de creació del col·legi es va registrar l'any 2011 i no va ser fins al maig del 2017 que es va aconseguir aprovar, després de reunions amb els diferents consellers. D'aquesta manera l'aprovació duta a terme representa un avenç per al sector, gràcies a la feina prèvia de l'Associació Catalana de Criminòlegs i l'Associació Interuniversitària de Criminologia. Fins ara només hi havia col·legi professional de criminòlegs a Astúries i València i en pocs dies també es constituirà el de Madrid.