Durant el mes de novembre de 2017 van començar a aparèixer diverses pintades al jaciment del Castell de Palamós. Un fet que va fer posar el crit al cel a un historiador local, Gabriel Martín, i també als tècnics del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) - Ullastret, que van denunciar a finals d'aquell mes la situació a la policia, després d'un control que es fa periòdicament al jaciment.

Els Mossos d'Esquadra van rebre la denúncia l'1 de desembre i ara, després d'una investigació, han pogut esbrinar qui hi hauria al darrere d'unes bretolades que els poden costar ben cares a les restes iberes de Palamós, considerades com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Segons s'ha pogut constatar, els presumptes autors d'aquests grafits són dos joves vinculats al món del hip hop. Per arribar a aquesta conclusió, en aquesta investigació hi han intervingut agents dels Mossos de la Divisió d'Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Patrimoni Històric i la Unitat d'Investigació de la comissaria de la Bisbal d'Empordà.

Aquests grafits van afectar la muralla i la cisterna sobretot. Unes pintades que, a més d'enlletgir el Bé Cultural, van provocar que la filtració de la pintura afectés la capa externa de les pedres que conformen el conjunt. La restauració dels danys produïts pot costar a l'administració aproximadament uns 10.000 euros.

Fruit de la investigació, els agents van identificar els autors dels danys. L'estudi dels grafits, que estaven signats per Sherpa o Soul Ja JM, va permetre comprovar que eren els mateixos que sortien en un videoclip que dos joves relacionats amb el món del hip hop havien gravat prop del jaciment i amb dates pròximes al dia dels fets. En el vídeo es pot veure una altra zona de Palamós, la platja de la Fosca, i està fet des d'un apartament de l'àrea.

El 23 de gener els investigadors van localitzar i detenir a Mollet del Vallès els dos nois -de 19 i 20 anys, de nacionalitat espanyola i veïns de Santa Maria de Martorelles-com a presumptes autors d'un delicte contra el patrimoni històric i un altre de danys. Els arrestats van quedar en llibertat després de declarar a la comissaria amb l'obligatorietat de presentar-se davant del jutjat quan siguin citats.

El jaciment del poblat iber del Castell es troba al promontori de sa Cobertera i hi ha documentats assentaments humans des del segle VI aC fins a l'època romana.