El projecte educatiu «Apadrinem Escultures», de l'associació Amics de la Unesco, ahir va posar en contacte alumnat i professorat de l'escola Fedac de Pont Major, a Girona, amb l'escultor Pepe Noja (Aracena, Huelva, 1938). Precisament, ahir es complien 30 anys de la instal·lació de la seva escultura titulada Abraçada, col·locada al passeig Sant Joan Bosco, just davant l'institut Narcís Xifra.

Amb motiu d'aquest aniversari, mestres i estudiants de l'escola Fedac, padrins de l'escultura, van entregar a Noja obsequis fets per ells mateixos. Des d'Amics de la Unesco van detallar que les dues peces que conformen l'Abraçada, «de color negre i situades sobre una base de tres nivells, són un clar exemple del tipus d'art que practica Noja: compromès socialment». Així com també van destacar que «les seves formes es poden incloure dins l'abstracció simbòlica. En aquest cas -van explicar-, es tracta del contrast entre formes arrodonides i rectes i entre buits i plens».

A banda d'aquesta trobada amb el centre que apadrina la seva escultura de Pont Major, a la tarda, Pepe Noja va parlar de la seva experiència com a artista i de l'obra escultòrica en espais públics en un acte celebrat al Centre Cultural La Mercè. A les comarques de Girona, l'escultor també té peces a Sant Feliu de Guíxols (Monument a Salvador Espriu, 1986) i a Platja d'Aro (Homenatge a Ortega Monasterio, 1990).

D'altra banda, i també dintre del projecte educatiu Apadrinem Escultures, dimarts de la setmana passada, 50 alumnes de tercer curs de l'escola La Salle de Santa Coloma de Farners es van desplaçar fins a Girona per conèixer les escultures Columna de la Història i Rostres, de Domènec Fita (Girona, 1927).