Un projecte gironí lluitarà contra l'estigma de la salut mental e. El projecte La Consulta vol conscienciar els sanitaris de l'estigma que es pot produir en les persones que tenen un trastorn mental quan reben atenció a l'ambulatori o a l'hospital per una qüestió que no té a veure amb això. I és que el 37% dels professionals tendeix a associar les actituds del pacient a la consulta amb el seu problema de salut mental i un 22% prefereix derivar-lo, quan no cal, per disminuir el risc de conflicte, segons les dades extretes d'una enquesta realitzada a 260 professionals de Girona, tant de l'àmbit de l'atenció primària com especialitzada, i contrastada posteriorment per 80 usuaris de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona que es va fer a l'inici del projecte.

D'aquesta anàlisi de les intencions de conducta se'n desprèn que el 32% dels professionals enquestats considera que el pacient amb trastorn mental és tractat igual que la resta, mentre que un 7% reconeix no tenir en consideració l'autonomia del pacient amb trastorn mental, tractant la demanda només amb els familiars o acompanyants. La percepció dels pacients és la mateixa que la dels professionals amb percentatges a l'alça.

Quatre situacions

El projecte es presenta amb quatre casos hipotètics en format vídeo on es mostren els principals comportaments dels sanitaris des del punt de vista de l'estigma i els efectes en les persones ateses.

En el primer cas, una visita a l'ambulatori per un mal de peu, set de cada deu professionals diuen que tractarien el pacient igual que a qualsevol usuari, però, només el 30% dels usuaris percep aquesta conducta.

En el segon cas, una visita al CAP d'un diabètic per canviar la medicació, la intenció de conducta dels professionals mostra que només dos de cada deu canviaria el principi actiu del medicament i set de cada deu usuaris perceben que el metge atribuiria la resistència al tractament de la diabetis al trastorn mental. Molt pocs professionals van dir que el primer que farien seria explorar el pacient.

En el cas d'una visita a l'especialista per a una vastectomia, el 70% de professionals opina que veritablement és voluntat del pacient que li practiquin, mentre que només el 20% dels usuaris pensa que el metge no tindria en compte la malaltia mental.

I en el quart cas, una consulta en què cal un consentiment informat per aplicar un tractament, la meitat dels sanitaris primer consultarien als professionals de salut mental que atenen el pacient, i dos de cada deu usuaris s'identifiquen amb la situació d'igual tracte que a una persona sense malaltia mental.

Ahir es va presentar el projecte en una jornada a la seu de la Generalitat S'hi van presentar els vídeos perquè els assistents, més de 50 professionals de l'atenció primària, especialitzada i serveis socials, copsessin l'impacte de la seva actitud en la persona atesa i canviar, si s'escau, el seu comportament.

La Consulta és un projecte coordinat per la Fundació Campus Arnau Escala conjuntament amb la Xarxa de Salut Mental, la Nave Va, la Fundació Drissa i la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines. Hi han participat 70 persones amb malaltia mental, moltes de l'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques. El projecte també ha inclòs formació als estudiants medicina, infermeria, psicologia i educació i treball social de la Universitat de Girona, en la qual han participat persones amb trastorn mental.