L'atenció al pacient agitat és l'eix d'un curs i una jornada organitzats pel Servei Català de la Salut (CatSalut), juntament amb el Col·legi de Metges de Girona , en el marc del conveni signat l'any passat per promocionar la formació contínua dels professionals. El curs s'ha centrat en aquest tipus de pacients que pateixen quadres d'excitació psicomotriu i que en ocasions poden arribar a autolesionar-se o agredir altra gent. És freqüent trobar-se a les urgències, especialment a les psiquiàtriques, pacients que requereixen atenció per la seva conducta agitada.

L'agitació psicomotriu és una síndrome englobada en els trastorns de la conducta, caracteritzada per un augment significatiu o inadequat de l'activitat motora amb acompanyament d'alteracions de l'esfera emocional.

Aquest curs pretén millorar la competència dels professionals en el diagnòstic i l'atenció terapèutica d'aquest tipus de pacients. Vol capacitar els professionals en conèixer la sindròmica de l'agitació de manera exhaustiva, identificar les implicacions mèdiques de la custòdia policial, conèixer les implicacions farmacològiques i/o tòxiques en relació al pacient agitat i valorar aquells aspectes mèdico-legals.

El risc de patir un episodi d'agitació és el mateix per a la població general que pels pacients amb trastorns psiquiàtrics. En episodis de descompensació de la malaltia, sobretot en relació a la presència de símptomes psicòtics o si consumeixen tòxics, aquest risc pot augmentar considerablement. Són precisament aquestes situacions d'agitació i agressivitat les que els professionals han d'aprendre a detectar i controlar.

El curs se centra en les formes de presentació aguda de l'agitació, que en ocasions necessiten atenció immediata (SEM) o bé en l'àmbit de l'atenció primària o bé concórrer en pacients adults hospitalitzats. En els pacients psiquiàtrics augmenta el risc de conducta violenta quan coexisteix consum abusiu de substàncies. Algunes causes orgàniques poden tenir conseqüències potencialment greus, i fins i tot fatals.

El curs, adreçat a professionals mèdics, té lloc avui al Centre Cultural La Mercè de Girona, mentre que avui es farà una jornada adreçada a professionals sanitaris (mèdics, d'infermeria i tècnics sanitaris), a més de membres dels cossos de seguretat pública.