L'hospital Trueta de Girona ha iniciat un nou tractament amb l'objectiu d'aturar les arítmies cardíaques. El centre va realitzar dilluns les dues primeres ablacions de fibril·lacions auriculars, un procediment que consisteix a cremar a través del fred el focus que genera aquest problema. Aquest sistema permet desconnectar aquest punt -que acostuma a estar localitzat a les venes pulmonars- de la resta del cor. El Trueta calcula que en podrà realitzar un centenar cada any a través de la Unitat d'Arítmies, que es va posar en marxa el passat mes de desembre. Amb aquest tractament el 80% dels pacients que n'han patit no tornen a partir-les. I és que la fibril·lació auricular és també la causa més freqüent dels ictus.

El centre hospitalari ha començat a implementar el nou sistema i estima que un centenar de pacients se'n podran beneficiar cada any. La posada en marxa de la Unitat d'Arítimes, el passat mes de desembre, ha permès que el Trueta pugui realitzar aquest tipus d'ablacions des del mateix hospital, evitant que els pacients hagin de traslladar-se a un altre centre de la demarcació de Barcelona.

La nova unitat compta amb equipament d'alt nivell amb aparells d'última generació. A banda de les ablacions, la sala d'electrofisiologia realitzarà cada any uns 300 estudis encaminats a detectar i tractar irregularitats en el batec del cor. També s'hi han començat a instal·lar desfibril·ladors automàtics implantables cardíacs.

Els primers pacients que es van sotmetre a aquesta intervenció dilluns van quedar ingressats entre 24 i 48 hores en observació per comprovar-ne l'evolució clínica. D'aquí a tres mesos, seran avaluats de nou per tal de determinar si poden deixar el tractament farmacològic.

Els candidats a aquest tipus de procediment són pacients amb una fibril·lació auricular o arítmia amb simptomatologia, en què el tractament farmacològic no ha funcionat. És molt freqüent en les persones grans (s'estima que presenten arítmies el 10 % dels pacients de més de 80 anys), però també és freqüent en persones que practiquen esport d'alta intensitat.

Aquest és precisament un dels motius pels quals els especialistes creuen que és una patologia que tendirà a incrementar-se, atès que s'associa als excessos esportius.