La campanya contrra l'estigma de la salut mental «Quan no sàpigues de què parlar, parla» de l'associació Obertament arriba demà a Girona. L'entitat, que lluita contra els prejudicis relacionats amb el trastorn mental, situarà una instal·lació participativa a la plaça Salvador Espriu per fomentar la reflexió i canviar els hàbits en relació a la salut mental.

L'àmbit laboral, la família i el grup d'amics són els tres escenaris principals sobre els quals es posa el focus per començar a combatre l'estigma més quotidià. L'estigma en les relacions personals pot afectar més la recuperació de la persona que passa per un moment delicat de salut mental que el propi trastorn en sí, recorden des d'Obertament.

Dos plafons de gran format qüestionen els visitants sobre una realitat alarmant: la incidència de la discriminació per raó de salut mental en les esferes més importants de la vida.

L'objectiu és que els vianants, atrets per unes dades que podran veure's des de lluny, s'acostin a participar en una enquesta interactiva i de l'experiència n'obtinguin una mirada més conscient sobre la problemàtica.

Un sofà, que ja havia estat protagonista en anteriors campanyes i que és el leitmotiv que acompanya les accions de carrer d'Obertament, és l'element que novament convida a prendre's una estona per aturar-se a trencar el tabú i poder parlar obertament sobre un tema silenciat.

Les persones que han viscut l'experiència de passar per un episodi destacable d'haver de cuidar la seva salut mental són, en aquest cas, les encarregades de portar les seves històries al carrer per tal de fer caure els prejudicis de les persones que s'acostin a participar en la campanya.

El president d'Obertament, Edgar Vinyals, recalca que «si modifiquem els prejudicis, això està afavorint els processos de recuperació i els recursos, i aconseguirem que continuem avançant contra l'estigma».