L'Agència de Salut Pública de Catalunya està investigant l'origen d'un brot de gastroenteritis aguda que ha afectat 247 persones a la Cerdanya, dels quals 241 són menors d'entre 8 i 14 anys i sis professors. Entre els afectats hi ha una seixantena d'alumnes i un professor de l'institut Narcís Xifra de Girona que s'allotjaven a Bellver de Cerdanya i divuit estudiants de quart d'ESO de l'institut de Cassà de la Selva, que s'estaven a Puigcerdà, a més d'alumnes de cinc centres escolars de Barcelona i un grup d'escolars francesos.

Tots els afectats estaven allotjats en cinc hotels diferents de la comarca per anar a esquiar i van començar a presentar els símptomes dimecres al matí, abans de l'hora de dinar.

La simptomatologia en tots els casos és lleu amb clara predominança de vòmits, nàusees i dolor abdominal, que s'acompanyen en alguns casos de febre i diarrea.

Alguns dels escolars afectats van ser atesos en centres d'atenció primària i atenció continuada i d'altres van ser recollits pels seus pares, però cap va requerir hospitalització.

El secretari general en funcions del Departament de Salut i director del Servei Català de la Salut, David Elvira, no va voler avançar possibles hipòtesis de la causa del brot «per rigor» i va recalcar que Salut Pública treballa per identificar la font des de dimecres al vespre.

Elvira va dir que s'ha de trobar una «font comú» de tota la població afectada en «algun punt de la Cerdanya» perquè tots els afectats van pernoctar a la comarca, en establiments de Puigcerdà, Prats i Sansor, Llívia i Masella.

A més d'activar l'incident de múltiples víctimes de l'àmbit primari de la fundació Hospital de Puigcerdà, en el marc del protocol d'actuació, també es van practicar analítiques de la femta que s'han enviat al Servei d'Epidemiologia de Girona i es va demanar als mestres dels menors afectats un llistat dels menús que havien menjat.

Amb aquestes dades esperen poder esbrinar en els propers dies l'origen del brot.