Després d'uns dies d'estabilitat meteorològica a les comarques gironines, el pròxim dimarts s'espera un potent anticicló situat als països nòrdics. El fenomen donarà lloc a l'arribada d'una massa d'aire molt fred, que afectarà Europa amb temperatures extremadament baixes durant tota la setmana. La combinació d'aquest anticicló amb una profunda depressió centrada a les Açores causarà precipitacions en forma de neu a cotes baixes a Catalunya.

Tal com explica el meteoròleg del Diari de Girona Enric Estragués, tot i que encara hi ha certes discrepàncies en els models a mitjà termini, aquests indiquen que la bossa d'aire fred es mourà cap a latituds més baixes i afectarà Catalunya entre el dimarts 27 i el dimecres 28. En aquest escenari es preveu un episodi de neu extens, amb una cota que podria baixar fins a nivell de mar.

Els gruixos acumulats en tot l'episodi podrien ser d'entre 0 i 5 cm a punts del litoral, entre 5 i 15 cm al prelitoral i a la depressió Central i entre 15 i 30 cm al Pirineu i Prepirineu, sobretot al vessant sud. La cota de neu pujarà a partir de dimecres a migdia, i dijous les precipitacions s'aniran restringint al Pirineu i Prepirineu.

A més, dimarts i dimecres seran dies molt freds, tant de dia com de nit, amb glaçades que seran febles i puntuals a punts del litoral i entre moderades i fortes a l'interior. Davant d'aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha emès preavisos de Situació Meteorològica de Perill per neu i fred enfocats a dimarts 27 i dimecres 28 de febrer.

Pugen els nivells de l'aigua

Pel que fa a l'estat dels embassaments gironins, arran de les pluges i les nevades d'aquest mes els volums han anat augmentant progressivament des de principis de gener fins al passat dimecres. La tendència és creixent i l'aigua que arriba als embassaments serveix per incrementar les reserves. Això es deu a la neu acumulada des de la capçalera, la qual no aporta grans cabals però sí que aquests són lleugerament més alts del que seria habitual.

Un bon exemple d'aquesta pujada és el pantà de Darnius-Boadella. A data de l'1 de gener la presa es trobava al 36% de la seva capacitat amb 22 hm3, mentre que pràcticament dos mesos després, el 21 de febrer, estava a 23 hm3, una xifra que representa el 38% de la seva capacitat total.

Una crescuda més significativa encara és la registrada pel pantà de Sau, que al gener estava al seu 38% (63 hm3) i que a finals de febrer l'augment ha arribat fins als 85 hm3, un 52%. Finalment, el tercer dels embassaments és també l'únic que en lloc d'augmentar el volum l'ha disminuït respecte a la primera setmana del mes de gener. El dia 1 es trobava a 115 hm3 (un 49% de la capacitat) i un mes després els nivells descendien significativament fins als 103 hm3, un 44% del volum. Actualment, la xifra és la mateixa, amb una petita diferència de 2 hm3.

Pel que fa als volums de les conques internes, des de principis del mes de febrer s'han guanyat uns 21 hm3. De moment, la tendència es mantindrà creixent per l'aigua que arribi del desgel. A més, en estar el sòl humit, les pluges que es puguin registrar aniran directament al riu.