Dos trens de la línia R-11 que opera des de Barcelona Sants fins a Porbou i en alguns casos fins a Cervera de la Marenda van haver d'interrompre ahir la cirulació a les deu del matí en un dels tres túnels que connecten les estacions de Llançà i Portbou. El motiu de l'aturada va ser la irrupció d'un grup de grafiters dins del túnel, per la qual cosa els dos trens, que venien de Barcelona, van haver de restar trenta minuts aturats fins que la circulació va poder ser restablerta mitja hora més tard amb l'ajuda dels Mossos d'Esquadra. Degut a aquesta incidència, la línia va acumular un retard de 30 minuts. Dimecres i divendres passat aquesta mateixa línia va patir actes vandàlics similars a les estacions de Figueres i de Fornells de la Selva, ocasionant retards que van oscil·lar entre 30 i 40 minuts.

Costos de l'incivisme

Ja fa temps que Renfe denuncia els costos que suposen els actes vandàlics als seus trens. Dimecres passat, la companyia va quantificar en 10,7 milions la despesa a rodalies de Catalunya el 2017. I va precisar que la neteja de grafits va costar 6,7 milions d'euros (usats per recuperar uns 85.000 metres quadrats d'espais pintats), i 4 milions més en altres actes vandàlics com el trencament de vidres dels trens, buidat d'extintors i ús indegut d'aparells d'alarma, entre d'altres. Renfe també assegura que aquests actes han provocat retards a 927.000 usuaris.

La companyia sosté que va invertir 13.895.000 euros en seguretat l'any passat a Catalunya; va tramitar 2.123 denúncies relacionades amb actes vandàlics, agressions o frau, entre d'altres, i es van registrar 177 agressions físiques o verbals a treballadors o personal de seguretat.