El blindatge del Monestir i del seu entorn perquè no s'hi construeixin edificacions noves, la creació d'un «ecobarri» a Sotamonestir vinculat a una escola de capacitació agrària ecològica a l'institut Josep Brugulat i convertir els espais religiosos que l'Església no utilitzi en equipaments públics són algunes de les propostes més destacades del grup municipal Junts per Banyoles-ERC per al nou Planejament d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

La portaveu del grup principal de l'oposició, Roser Masgrau, i del seu regidor, David Juan, van explicar que volen una ciutat amb un màxim de 25.000 a 27.000 habitants; que tingui equipaments culturals, aparcaments i una oferta esportiva i comercial pròpies d'un referent a les comarques de Girona; que tingui cura del seu recurs natural principal, l'aigua, i aposti per la sostenibilitat.

Amb aquests propòsits a l'horitzó, els republicans ahir van defensar una sèrie de projectes del POUM que consideren claus. Pel que fa al Monestir, proposen crear un jardí arqueològic i un espai cultural polivalent a la zona de l'església i el claustre. En «els millors horts de Sotamonestir» -la protecció dels quals ha mobilitzat un col·lectiu ciutadà-, ERC hi desenvoluparia un «ecobarri» que, amb un nou cicle formatiu agrari, considera que seria «un reclam per a joves famílies amb sensibilitat mediambiental».

Junts per Banyoles situaria la nova biblioteca a la zona de la Providència, on també hi faria un pàrquing subterrani. I pel que fa a l'Estany, vol un front per a vianants, així que proposa habilitar d0s aparcaments als extrems nord i sud per almenys 100 vehicles.

El paquet de propostes d'ERC també inclou la creació d'una àrea esportiva al sud-oest de la ciutat, que descongestioni la de l'estany d'aquells esports que no estan relacionats amb l'aigua.

Com a millora de la zona de Servites, el grup de l'oposició defensa comprar el mercat antic i restringir a vianants el sector del casal de la gent gran, tot integrant-lo al barri vell. A la ronda Monestir, la formació insta a donar continuïtat als carrers Jaume Butinyà, Blanquers i Badalona amb l'objectiu de facilitar les connexions amb la carretera de Vilavenut i el futur vial est que ara, afirmen, són «una barrera sense sentit». Encara sobre comunicacions, reclamen que es resolguin, sobretot, amb Porqueres i Fontcoberta.

Pla de millora a la Farga

D'altra banda, per ERC és important redactar un pla de millora urbanística del barri de la Farga, per rebaixar la densitat i connectar-lo amb la nova àrea residencial de Banyoles.

En relació amb el futur d'edificis de l'Església, els republicans defensen la seva conversió en espais públics -quan ja no es facin servir- perquè la majoria «van ser bastits per col·lectes i donacions populars i, per tant, moralment pertanyen a la ciutat».