El 91,2% dels residents geriàtrics a Catalunya pateix algun tipus de problema de salut bucodental o presenta reabsorció òssia, de manera que necessita atenció odontològica. Així ho posa de manifest l'estudi realitzat per Dental Residency en base a una mostra de 3.206 persones de més de 65 anys (2.352 dones i 854 homes) d'un total de 202 centres residencials geriàtrics públics i privats.

L'estudi s'ha realitzat mitjançant revisions clíniques exhaustives i gratuïtes realitzades per part de l'equip d'odontòlegs de l'estudi als propis centres residencials, i mitjançant les que s'han explorat els següents aspectes: presència de malaltia periodontal, presència de càries, edentulisme, reabsorció òssia, desgast dental, necessitat d'extraccions i presència i estat de les pròtesis removibles.

Prop de la meitat dels pacients de la mostra analitzada (45,9%), amb indiferència del seu gènere, pateixen alguna malaltia periodontal. Globalment, la prevalença de la malaltia periodontal és lleugerament superior entre les dones (46,24%) que entre els homes (44,99%), tot i que s'observa una tendència a la baixa en ambdós gèneres a mesura que s'incrementa l'edat dels pacients.

La prevalença de la gingivitis (34%) pràcticament triplica la de la periodontitis (11,9%), esdevenint lleugerament superior entre els homes (13,7%) que entre les dones (11,2%), segons l'estudi dental.

L'estudi posa de manifest la important presència de portadors de pròtesis removibles, que de mitjana es situa en un 43,7%, esdevenint significativament superior entre les dones (45,3%) que entre els homes (39,4%).

Globalment un 9,1% de les pròtesis necessita algun tipus de reparació, una xifra que assoleix un 9,6% pel que fa a necessitat de rebasament o ajust a la geniva.