Mañana». El guàrdia civil que custodia l'entrada principal a la Subdelegació del Govern espanyol a Girona, repeteix una i altra vegada «mañana [avui, per al lector] ». Se li apropa un jove amb uns papers a la mà. «Mañana», la versió sintètica del «vuelva usted», li etziba. I un senyor que requereix un tràmit oficial. «Mañana. Hoy hay un acto y está cerrado».

- Buenos días, vengo del Diari de Girona.

L'agent, que uns instants abans havia ofert una salutació militar a un policía nacional vestit d'uniforme, somriu i fixa la mirada en la bossa.

- ¿No llevará una bomba ni nada, ahí, verdad?

- He, he.

- Je, je. Adelante.

I cap a dins, amb una llibreta, un parell o tres de bolígrafs, una ampolla d'aigua mig buida (o mig plena, depèn), uns guants amarats, uns auriculars, el mòbil, un paquet de tabac i quatre paperots a la bossa. Res més, paraula. Falten pocs minuts pel migdia. L'acte oficial (i ple d'oficials) de commemoració del 194è aniversari de la Policia Nacional -quan va ser creada a cop de cèdula reial per Ferran VII, un altre borbó, es deia Policía General del Reino- és a punt de començar a dins d'un edifici tan «emblemàtic», en paraules del subdelegat José Manuel Sánchez-Bustamante, amfitrió de nom i cognoms compostos, com curiós, per l'estructura, circular, i per la decoració, blanquinosa.

«Temps convulsos»

- Vivim temps convulsos, polítics i socials -avisa el comissari Fernando Pamplona, el màxim comandament de la Policia Nacional a Girona, que no esmenta l'1-O, ni els presos de la causa independentista, ni Carles Puigdemont, però com si ho fes.

Ara, defensa Pamplona, l'«alta vocació de servei» del cos és manté intacta a pesar de la convulsió generalitzada, que tampoc ha deterioriat, sota el seu criteri, «l'estimació i el suport social» per «una de les institucions més valorades» que, en la Catalunya (i Girona més) d'aspiracions republicanes, «no ha deixat de complir la missió», amb els consegüents «sacrificis personals i familiars».

L'encarregat de la detonació

No, la «bomba» de què parlava el guàrdia civil de la porta no la duia el cronista al damunt: estava escrita en els papers que va llegir el subdelegat Sánchez-Bustamante, que entre cites d'Abraham Lincoln (1809-1865) i Harry Truman (1884-1972), expresidents dels Estats Units, va fer detonar una càrrega explosiva contra l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas: «Com a resposta a la ingratitud d'alguna alcaldessa us vull mostrar la meva gratitud», va dir el subaltern d'Enric Millo, delegat del Govern a Catalunya, que va valorar la «defensa de la legalitat» practicada per la Policia Nacional en els moments més «convulsos», que diria el comissari Pamplona, del «procés», sobretot en l'1-O, data que, per cert, dona nom a la plaça (abans de la Constitució) que hi ha a pocs metres de la subdelegació que ocupa l'antic edifici del Banc d'Espanya. Reprimenda amb totes les de llei de Sánchez-Bustamante a Madrenas. L'Estat, doncs, torna a aixecar acta d'un nou gest polític de l'alcaldessa; el disgust per la desatenció municipal cap a la Policia Nacional recrema a la seu de la Gran Via de Jaume I.

Medalles al Mèrit Policial

En l'acte d'ahir, sobri de principi a fi, es van entregar diverses medalles al Mèrit Policial a sengles agents que, en acte de servei o no -una agent va salvar la vida d'una nena de dos anys a Girona; l'altre va rescatar un jove que s'ofegava en una platja de Galícia, etc.-, van demostrar, amb la seva determinació, això, «alta vocació». L'himne del cos - «visto de España con orgullo su Bandera / (...) el mal combato con valiente lealtad», diu la lletra- i tres «¡ «visto de España con orgullo su Bandera / (...) el mal combato con valiente lealtad»viva!»

A la sortida la neu que queia a l'hora d'entrar s'havia aigualit. El guàrdia civil que feia bromes amb bombes possibles encara hi era.

ACLARIMENT: en la primera versió d'aquesta crònica s'afirmava que en l'acte de commemoració de l'aniversari de la Policia Nacional hi havia un representant de la policia local de Girona. Fonts del cos s'han posat en contacte amb aquest diari per desmentir-ho. Diari de Girona va demanar la llista d'assistents a la Subdelegació, en la qual hi figurava la policia municipal. Expliquen des d'aquest cos que inicialment estava previst que algun representant assistís a la celebració, però que finalment no va ser així.