Mobile World Capital Barcelona i l'hospital Clínic de Barcelona van presentar al migdia en el marc del GSMA Mobile World Congress un projecte pilot que permetrà teleassistir operacions quirúrgiques a distància i en temps real mitjançant la tecnologia 5G. El projecte pilot es desenvoluparà a Òptimus, que els impulsors de la iniciativa presenten com el quiròfan més avançat del món, ubicat a l'hospital Clínic. Es tracta d'un quiròfan integrat, robotitzat i digital que incorpora tecnologies com el big data o la il·luminació intel·ligent. En aquest quiròfan s'està testejant ja avui una solució que registra audiovisualment tot el que passa a la sala, des de tots els angles possibles, i envia en temps real aquesta informació a l'exterior.

Aquesta proposta, implementada per AIS Channel, és la base de la teleassistència, és a dir, de la mentoria o l'assistència a distància. El telementoring real sustentat en tecnologia 5G permetrà que un cirurgià especialista guiï sense estar físicament present i a temps real al cirurgià que estigui operant des del quiròfan.

Segons indiquen els seus impulsors, el projecte s'ha testejat ja en un entorn real simulat, atès que existeixen limitacions tecnològiques que impedeixen que es desenvolupi totalment. La incorporació de la tecnologia 5G permetrà, afirmen, superar aquestes barreres i reduir la latència existent de 0,27 segons a 0,001 segons, una reducció de temps «decisiva en qualsevol intervenció quirúrgica», indiquen.

El 5G, afegeixen, permetrà també incrementar la qualitat i la definició de les imatges, punt fonamental perquè els equips mèdics puguin prendre decisions amb la màxima informació disponible.

El projecte pilot s'emmarca en l'acord de col·laboració subscrit entre Mobile World Capital Barcelona i l'hospital Clínic de Barcelona per promoure la innovació en el sector salut en el marc del 5G.