Dory Sontheimer, ahir al matí, va encetar la fira Besalú ciutat jueva. Va fer la conferència denominada «Les set caixes» i va obrir l'exposició Mathausen a l'església de Sant Julià. Va estar acompanyada per l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, i pel director del documental Les set caixes, Carles Canet.

Dory Sontheimer és una senyora d'origen jueu que en morir la seva mare, el 2002, va trobar set caixes. Els receptacles contenien les cartes, les fotografies i documents que deixaven el testimoni dels patiments de 30 familiars seus, entre ells els avis materns, que havien sofert l'holocaust.

Amb el material trobat, Dory Sontheimer va escriure un llibre i va buscar els parents de les víctimes per deu països.

En la primera carta que va escriure Margaret encara al camp de Theresinenstadt, a Txèquia, el 7 de maig de 1945, quan faltava un dia per donar per acabada la Segona Guerra Mundial a Europa, va explicar que havia menjat 3 ous en 2 anys i per cadascun n'havia pagat 170 corones. Margaret no tenia amics ni familiars perquè tots havien mort. Això no obstant, segons va escriure, estava contenta, perquè en algun lloc del món li sortiria el sol i, segons Dory Sontheimer, li va sortir.

Michael Gruenbaum era el fill de Margaret l'autora de la carta de Theresinenstad. Al camp era un nen que substituïa un cavall en la feina. Va salvar la vida tot i haver estat cridat 4 vegades als transports cap a l'extermini. Finida la guerra, va arribar a Boston amb la seva mare i va ser enginyer.

Dory Sontheimer va explicar que els seus pares es van conèixer a Barcelona, on van coincidir en la fugida de l'antisemitisme que hi havia a Alemanya. Es van casar, però es van trobar amb la guerra civil i l'estat feixista que la va seguir. Va explicar que els seus pares van haver de canviar de noms i d'oficis i van haver d'amagar la religió. Tenien una fàbrica de joguines i la van perdre.

A la tarda, va tenir lloc la presentació del llibre 50 indrets jueus de la Edat Mitjana de Manuel Forcano, a la sala gòtica de la Cúria Reial. Doctor en filologia semítica, és un poeta i un hebraista molt reconegut. És autor de Historia de la Catalunya jueva i Les croades vistes pels jueus, entre d'altres.

El llibre presentat a Besalú selecciona 50 indrets de Catalunya que van acollir jueus a l'Edat Mitjana i que avui són cèlebres en la història del judaisme.

Forcano va descobrir que la majoria dels jueus de la Catalunya Medieval no se'n van anar i que els seus descendents romanen aquí. Va explicar que eren una gent com nosaltres que varen estar dins l'entremat social del país. Segons ell, van passar moltes calamitats pel fet de no voler assimilar-se en la societat dels llocs on vivien.

A més , ahir va haver-hi concert del col·lectiu Brossa i el cor Agleplta, degustació de dolços extrets de receptes jueves d'un llibre de Jaume Fàbrega; visites guiades i mercat artesanal.

Avui, la fira continua. Hi haurà un taller de pa, on es podrà aprendre la manera de coure el pa de la cultura jueva. A les 12 hores, els alumnes de l'Institut Escola presentaran l'auca Besalú, ciutat jueva. La presentació anirà a càrrec de Pep Invernó i Josep Maria Cros.

A la 1 del migdia, tindrà lloc un sondatge de vins a càrrec del periodista Salvador Garcia-Arbós. Al matí i la tarda, hi haurà visites guiades temàtiques amb personatges referents de l'àmbit jueu. Durant tot el dia, hi ha mercat artesanal als carrers del Call.