La Policia Local de Salt va identificar el gener del 2016 l'autor de l'atemptat de la Rambla de Barcelona el 17 d'agost, Younes Abouyaaqoub, i dues persones més que estaven resant a l'entorn de la comissaria que comparteixen amb els Mossos d'Esquadra, ha confirmat l'Ajuntament. Younes Abouyaaqoub conduïa la furgoneta que va segar la vida de 14 persones a la Rambla i després va matar un home en la seva fugida.

Segons l'Ajuntament, la identificació es va fer durant un «control rutinari», és a dir, que els agents van veure alguna conducta sospitosa i van procedir a demanar-los el document d'identitat a més d'escorcollar un vehicle. La identificació, han afegit, «no va generar més recorregut», tot i que sí que es va incloure a la base de dades policial.

Fonts municipals van indicar ahir que les altres dues persones serien el germà de l'autor dels atas, Houssaine Abouyaaqoub i Mohamed Hichamy, terroristes abatuts a Cambrils. Amb tot, l'Ajuntament de Salt no ha divuilgat avui qui eren els altres dos identificats perquè asseguren que no són cap dels altres terroristes.

Els Mossos no van tenir coneixement d'aquestes identificacions fins després dels atemptats, van assegurar fonts coneixedores a l'ACN. La Policia Local i l'Ajuntament van apuntar que les informacions són sempre compartides amb els Mossos i que en aquell moment també es va fer, a més que queden als fitxers policials.

Inicialment, una informació del diari digital El Español avançava ahir que havien estat els Mossos qui havien efectuat la identificació de les tres persones el gener de 2016 després que es neguessin a abandonar el lloc quan participaven en un rés de protesta.

L'Ajuntament: «La informació està descontextualitzada»

Precisament, arran d'un comunicat d´aquest matí del grup de Plataforma per Catalunya (PxC) acusant l'Ajuntament de Salt d'haver «amagat informació» per aquestes identificacions, el consistori ha emès avui un altre comunicat.

L'Ajuntament assegura que la «identificació es va produir el gener de 2016 en el marc d'un control rutinari com tants altres es fan a la vila per part de la Policia Local». De fet, afirmen que «aquesta identificació de tres persones i d'un vehicle no va generar cap més recorregut».

L'Ajuntament afegeix que «la informació està descontextualitzada en el temps» i que «respecte l'acusació de transparència a l'equip de Govern» volen «aclarir que tot allò rellevant s'ha compartit sempre amb els portaveus dels grups municipals». «En base a aquesta informació descontextualitzada», sentencien en el comunicat, «l'equip de Govern lamenta que PxC utilitzi una vegada més informació de forma interessada».

El director del CNI, avui al Congrés

D'altra banda, en relació amb Es Satty, la Comissió de Despeses Reservades del Congrés rebrà avui el director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), el general Félix Sanz Roldán, qui informarà, a porta tancada, als grups parlamentaris dels contactes que va tenir l'espionatge espanyol amb l'imam de Ripoll, que va morir en l'explosió de la casa d'Alcanar hores abans que els gihadistes atemptessin a La Rambla de Barcelona. El CNI ha assegurat des del primer moment que va contactar amb l'imam «seguint els protocols» quan aquest complia el 2014 una condemna a la presó de Castelló per tràfic de drogues, però ha recalcat que Es Satty en cap cas va ser un confident.